Публикация

При поликистозни яйчници често има нередовен цикъл, напълняване и акне

При поликистозни яйчници често има нередовен цикъл, напълняване и акне

Хормоналният баланс частично може да се възстанови с подходящи хранителни добавки


Проф. Борислав Маринов, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“:

 

Синдромът на поликистозните яйчници е усложнение, което представлява комплекс от много фактори. При него се нарушават почти всички функции на яйчника. По принцип започва в млада възраст и още в началото се проявява със смущения в менструалния цикъл, с промени в инсулиновата резистентност, води до хормонални нарушения и липса на овулация.

 

Причини и симптоми на поликистозата

 

Причините за възникване на това състояние не са съвсем ясни. Приема се, че то е вследствие на генетична обремененост, че се дължи на вирусна патология или на ензимни нарушения в синтеза на различните хормони. Може да е заради преобладаване на андрогени. Така се стига до липса на овулация и оттам се получава стерилитет. Всичко това обаче е свързано с редица други нарушения и симптоми.

 

Инсулиновата резистентност е често срещана при поликистозните яйчници

 

Тя създава допълнителни рискове, може да се стигне до предиабет или диабет, настъпва промяна в мастната обмяна. Вследствие на нарушения синтез на естрогените и превеса на андрогените пък се появява акне, себорея, засилено окосмяване (хирзутизъм). Именно те най-много притесняват момичетата през пубертета. А нас, акушер-гинеколозите, ни тревожат нарушенията в менструалния цикъл (те са редки или изцяло липсват – аменорея), липсата на овулация и стерилитетът.

 

Съвсем безсимптомно синдромът може да протече само в началото. При момичетата се проявява с по-късно менархе (първата менструация е след 15-16 години). Менструалните цикли са нередовни, с неправилни интервали между тях, със закъснения. На това трябва родителите да обърнат внимание и да търсят консултация със специалист.

 

Поставяне на диагнозата

При преглед с ултразвук се установяват промените в яйчниците – едностранно или двустранно. Яйчникът е леко до средно увеличен, с множество атретични фоликули (кисти) по краищата. Само по този признак обаче, не може да се постави на 100% диагнозата. Необходими са и лабораторни изследвания, които е най-добре да се направят между 3-ия и 5-ия ден от цикъла. При синдрома лутеинизиращият хормон (LH) е значително повишен спрямо фоликулостимулиращия хормон (FSH), т.е. нарушена е цялата верига на регулация на менструалния цикъл – хипоталамус - хипофиза - яйчници. 

 

Поликистозни яйчници - симптоми и съвременно лечение

Лечение на поликистозните яйчници

От патогенетична гледна точка медикаментозно лечение може да се проведе с препарата „Иногинол“. Той е хранителна добавка, комплексен медикамент, съдържащ 6 основни елемента - D-хиро-инозитол (D-Chiro-Inositol), Миоинозитол (Myo-Inositol), Ревифаст, манган, фолиева киселина, витамин D3.

 

D-Chiro-Inositol и Myo-Inositol са в точно определено съотношение – 2,5-3:1, за да могат да действат най-благоприятно срещу инсулиновата резистентност, като я нормализират, подпомагат обмяната на веществата, премахват оксидативния стрес.

 

Всички останали компоненти малко или повече благоприятстват ефекта на D-хиро-инозитола и миоинозитола. Мангановите йони подобряват глюкозния толеранс, фолиевата киселина намалява концентрацията на циркулиращия хомоцистеин. Ревифаст също има много добър метаболитен ефект върху липидния, върху белтъчния му профил и подобрява обмяната на всички елементи – белтъци, въглехидрати. Витамин Д3 нормализира развитието на яйцеклетката преди и след овулация. 

 

 

 

„Иногинол“ е прекрасна комбинация от 6 елемента, които един друг се подпомагат срещу този синдром. Медикаментът може да се използва за регулиране на менструалния цикъл, както и при други случаи на хормонална недостатъчност - например за стимулиране функцията на яйчника при стерилитет. Използвайки този препарат, три мои пациентки със синдром на поликистозните яйчници, забременяха. На две от тях им предстои скорошно раждане.
 
Дозата е по една таблетка дневно до постигане на желания ефект – може да се приема, докато цикълът се нормализира или жената забременее.

 

Ако това патогенетично лечение не благоприятства нормализиране на менструалния цикъл, поява на овулацията, се опитва стимулация с други медикаменти – например с „Утрогестан“.

 

В случай, че след 3-4-5 месеца не настъпи никакъв ефект по отношение на регулация на цикъла, на овулацията може да се опита т.нар. клиновидна резекция (при нея се нарушава плътната повърхност на яйчника) или пък фенестрация на яйчника – с лапароскопия фоликулите се пробиват с електронож, пунктират се и в следващите 6 месеца шансът за забременяване е благоприятен.

 

Препаратите, с които се лекуваха акнето, повишеното окосмяване, се отхвърлиха като вредни за организма.

Коментари