Публикация

Фрамар Диагностик – първото в България аналитично приложение за поставяне на диагноза онлайн

Фрамар Диагностик – първото в България аналитично приложение за поставяне на диагноза онлайн

Една уникална новост за България – онлайн приложение, което може да ви даде диагноза, на базата на вашите симптоми. За развитието на този ключов проект за българското здравеопазване, какво и за историята и за функционалностите му, ще ви разкаже д-р Тодева.


Д-р Виолина Тодева е дерматолог, ръководител на медицинския отдел на онлайн портала framar.bg – най-големият здравен сайт в България. Нека да ви представим една уникална новост за България – онлайн приложение, което може да ви даде диагноза, на базата на вашите симптоми. За развитието на този ключов проект за българското здравеопазване, какво и за историята и за функционалностите му, ще ви разкаже д-р Тодева.

Как ще представите Фрамар Диагностик – аналитично приложение за поставяне на диагноза ?

Фрамар Диагностик е програма, създадена да диагностицира в онлайн среда състоянието на потребителите. Това е първият български работещ вариант, плод на дългогодишна работа на екип специалисти. Накратко казано, системата работи с помощта на въпроси и отговори. Подавайки информация за различни симптоми, системата определя възможното заболяване и насочва към потенциална терапия. Фрамар Диагностик е чувствителен и към параметрите възраст и пол. Разбира се, вариациите за възможни заболявания са много, а потребителят трябва да задава изключително точно своите симптоми. Колкото повече са те, толкова по-прецизно ще изчислява системата.

С какво Фрамар Диагностик е уникален за България?

Идеята не е нова за света, в интернет има доста примери. Това е първата работеща система, приложена онлайн в България. Отне ни почти 8 години на проби и грешки, за да можем да калибрираме работеща система, която да бъде достатъчно чувствителна, за да може в реално време да симулира един преглед при лекар.  

Кой е екипът, който стои зад това уникално приложение към Framar.bg?

Екипът зад приложението е смесен – медицински специалисти и голям IT отдел.  Спецификата на проекта изисква отлични медицински познания в съчетание с креативност и добра компютърна грамотност. В медицинския отдел на Фрамар работят  15 специалисти от различни области на медицината, което е показателно за мащаба и обема на направленията, които обхващаме. Вярвам в моите колеги и се надявам, че ние ще можем да дадем един добър пример, че българският лекар не трябва да е просто мишена за негативността на медиите и пациентите. Ние можем и го доказваме!

Екип на медицински отдел на framar.bg
Екип "Медицински отдел" на framar.bg

За каква аудитория е предназначено приложението- за лекари или пациенти?

В крайна сметка всички сме хора и здравето вълнува всеки един човек. Смятам, че ще бъде интересен както за лекари професионалисти, така и за абсолютно всеки, който иска да провери на какво се дължат оплакванията му.

Не се ли притеснявате, че може да събудите страхови неврози или опити за самолечение?

С или без Фрамар диагностик, винаги ще има хора, които са по-притеснени за състоянието си, както и такива, които настояват да  провеждат самолечение. Интернет пространството дава възможност за достъп до разнородна информация. Нашата мисия е да не подвеждаме читателите си и затова винаги предоставяме в медицинската енциклопедия осъвременена и достъпна информация. Фрамар диагностик дава различни варианти на диагноза, според посочените от потребителя симптоми. Той не замества ( по никакъв начин) медицинското мнение на специалиста, насочено лично към пациента, в реални условия. За сметка на това, той може да бъде полезно приложение за практиката на всеки лекар, като му даде възможни диагнози за състоянието на пациент.

Какво ще бъде следващото предизвикателство пред екипа на framar.bg?

Работата ни не е приключила. След като пуснем официално Фрамар диагностик, планираме поетапно да увеличаваме броя на заболяванията, които ще участват в него, както и да бъдат съобразени различни хронични заболявания, прием на лекарства и професия. Това е един дълъг и труден процес, който изисква много време и усилия. Системата позволява да се адаптира към реалността, това е един развиващ се интелект, който трупа опит. Приели сме го като наше дете, което сме отглеждали цели 8 години и ни предстоят още много в бъдеще.

Тествайте своята онлайн диагноза: https://diagnostic.framar.bg

Направете своя тест сега...

 

 

 

Коментари