Публикация

Второ издание на Национален Фармацевтичен Форум предстои в Стара Загора

Второ издание на Национален Фармацевтичен Форум предстои в Стара Загора

Стартира на 27-ми април под мотото "Грижа за пациента" и ще бъде разгърнат в два дни - разказва маг.фарм.Ростислав Курдов от РФК- Стара Загора, организатори на форума.


Мотото  Грижа за пациента се роди още по времето на първото издание.

Затова  за второто, решихме да направим две паралелни секции – едната е класическа лекционна а втората - съставена от дискусионни кръгли маси.Разширихме форума във два дни, поради големия интерес. Стартираме на 27 април, пълната програма вече можете да видите тук :

Една от първите теми ще се води от г-жа Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата  и проф.Илко Гетов. Това   е дискусия, която се очаква с голям интерес, тъй като в интернет пространството е изписано какво ли не за верификацията на лекарствата, темата е номер едно за фармацевтите и разбирайки техните притеснения, решихме да я извадим от интернет и да я пренесем в реална дискусия която сега ще започнем и се надяваме да продължи на Български фармацевтични дни.

 

През втория ден програмата ни е разгърната в две зали – лекционна  за колегите,които предпочитат да слушат и дискусионна -  на кръгли маси за всички, които имат желание лично да коментират  темите. Ще засегнем  за първи път въпроси от маркетинга -  как да работим в аптеката, да реализираме приходи, да реинвестираме и същевременно да сме в полза на пациента с обобщаване на опита от наши и чуждестранни автори.

 

Включихме теми от дерматология и хомеопатия отново, тъй като се оказа, че има голям интерес от страна на колегите. Ще разгледаме  пробиотиците в по-различна светлина с нови проучвания извън ефектите които познаваме в комбинация с други добавки.

Д-р Рени Колева  отново ще се включи с лекция, след като в първото издание направи завладяваща презентация на тема ендокринология.

Пак във втория ден, паралелно в предиобедна сесия ще има 4 дискусионни кръгли маси, като темите са извадени от практиката и от наше проучване, какви медикаменти най-често се купуват в аптеките. На тема диабет – какво фармацевтът може да посъветва пациента и да добави към неговото назначено лечение, ще има и  демонстрация на последно поколение апарати за измерване на кръвната захар.

Темата хипертония остава актуална, този път придружена със демонстрация от специалист  на най-новите апарати за измерване на кръвно налягане. Когато фармацевтите знаят как да работят с тях, могат да консултират и насочат пациента да направи възможно най-добрия избор.

Респираторните заболявания са тема,която широко се дискутира отдавна и ние се включваме с представяне на решения за превенция ,за засилване на имунната защита.За съжаление децата с алергии, респираторни заболявания и астма се увеличават,увеличава се и търсенето на средства за инхалации в домашни условия, затова  включихме и тема за най-новите модели такива, специално с приложение при малки пациенти.

 

Маг.фарм Любомир Пировски ще представи свой собствен труд на тема Фитотерапия и антиоксидативен стрес и е един от малкото фармацевти в нашия регион, който се е посветил на фармацевтичната наука и търсенето на алтернативни методи за лечение.

 

Всеки участник може да избере какви лекции и кръгли маси да посети. Идеята за този избор дойде от двата типа пациенти, които ни посещават – пациенти които слушат  и изпълняват точно наставленията на лекаря си и други които влизат в дискусия с фармацевта, питат и провеждат лечението си информирано.

В това е скрита идеята за грижата към пациента – фармацевта да получи  полезна информация за посетителя в аптеката, същевременно сближаваща го, по двата канала, по които и човекът от другата страна на гишето  я получава- чрез монолог и диалог.

 

Пълната програма можете да видите тук:

Регистрирайте се за участие тук :

Коментари