Публикация

Без деца в нощните заведения и дискотеките, в които се пуши


Децата до 18 години вече няма да могат да посещават нощни заведения и дискотеки, в които е позволено пушенето след 22:00 часа.

Депутатите днес приеха окончателните промени в Закона за здравето, уреждащи пушенето на обществени места.

Досега непълнолетните можеха да посещават нощни заведения след 22:00 часа, но с придружител. С промяната обаче те няма да имат право да влизат в нощните заведения, в които се пуши.

Вчера парламентът забрани на децата до 18-годишна възраст да посещават и кафенетата, в които се пуши, както и обособените части за пушачи в по-големите заведения.

На собствениците на заведения с площ до 50 кв. метра се даде възможност сами да решават дали там да се пуши, или не. В по-големите заведения трябва да има обособени части за пушачите, които да са по-малки от половината от общата площ.

В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска пушене без обособяване на самостоятелни помещения.

На работното място работодателите могат да определят със заповед специално обособени самостоятелни помещения, предназначени само за пушене.

Глобата за нарушение е от 200 до 400 лева, а ако то е извършено от едноличен търговец ще се налага имуществена санкция от 400 до 800 лева.

„Ние сме силно амбицирани и ще направим всичко възможно приетите законови промени да се спазват”, каза пред health.bg Орлин Мирчев от коалиция „Без дим”.

„Не смятам, че ще има разлика с това, което е в момента.
Но да изчакаме шест месеца, да бъдат изготвени детайлно правилата за пушене на обществени места и изискванията към заведенията.

Сега предстои лятото. Хората ще бъдат на открито. Интересното е дали когато дойде есента, заведенията ще бъдат пак така опушени, и дали промените ще има някакъв ефект.
Важно е и дали заведенията около училищата ще бъдат за непушачи”, посочи Орлин Мирчев.

Коментари