Публикация

СЗО препоръча да се вдигнат здравните осигуровки

СЗО препоръча да се вдигнат здравните осигуровки

44.2% от разходите за здраве – от джоба на българина


Неформалните доплащания в здравеопазването в България са един от проблемите по пътя към универсалния достъп до медицинска грижа. Това коментира през уикенда ръководителят на българския офис на Световната здравна организация д-р Скендер Сила, пише в. „Сега“.

 

Д-р Сила цитира статистика на Евростат за 2017 г., според която в момента 

В България пациентите доплащат лични средства за здравеопазване в размер на 44.2%

„Пътят към универсалното здравно покритие за България е увеличаване на публичното финансиране, намаляване на доплащанията от джоба до 15% и подобряване на политиката на покритие за достъп до здравни грижи“, каза д-р Сила. 

 

По думите му през май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в страната ни със съдействието на СЗО, за да 

извършат анализ на здравната система 

и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве.

 

Сред най-големите предизвикателства пред страната ни освен проблема с доплащането д-р Сила посочи високите нива на тютюнопушене и употреба на алкохол, наднорменото тегло и незаразните болести като рак и болести на кръвта, изтъква изданието.

 

„Надяваме се със законодателните ни усилия и усилията на изпълнителната власт да постигнем по-масово покритие на всички лица, като им се гарантира достъп до здравноосигурителната система, разбира се и с техния личен принос, като си плащат здравните осигуровки. Имаме амбицията да намалим броя на здравно неосигурените лица, който в момента е малко над 700 000 души“, коментира по този повод д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, отбелязва още всекидневникът.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари