Публикация

Болестта на Паркинсон се развива с плашещи темпове

Изследователи призовават пациентите с тази диагноза да протестират, да привлекат вниманието на учените и здравните власти


Неотдавна учени от Мелбърн разработиха програма за диагностициране на болестта на Паркинсон още преди появата на първите симптоми. Тестът е елементарен и не изисква никакви сложни изследвания.

 

Според експерти от САЩ и Холандия броят на пациентите, страдащи от болестта на Паркинсон,

през следващите 25 години ще се увеличи повече от два пъти. Днес в световен мащаб те са около 6,9 милиона. В България има около 20 000 с това заболяване, като близо 10% от тях са с тежка фаза на заболяването.Прогнозите са през 2040 г. заболяването да порази 14,2 милиона души. По темпове на разпространение болестта на Паркинсон изпреварва деменцията, пише изданието The Daily Mail.

Изследователи призовават пациентите с тази диагноза да протестират, да привлекат вниманието на учените и здравните власти към заболяването, което би ускорило търсенето на лекарства. Преди време този подход е помогнал на болните от СПИН.

Специалистите твърдят, че броят на хората с Паркинсон вече се е удвоил. През 2015 г. от заболяването са страдали два пъти повече хора, отколкото през 1990 г. Затова е необходимо спешно да се инициират изследвания за справяне с Паркинсон.

 

Световен ден за борба с болестта на Паркинсон

Световен ден за борба с болестта на Паркинсов, Credoweb
червеното лале - символ на 
болестта на Паркинсон

На 11 април се провежда международния ден за борба с болестта, като тази година информационната кампания с надслов "Всеки ход има значение" е в градинката пред Народния театър в столицата .Тя е инициирана от Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон, и от Националния алианс на хората с редки болести.

На 11 април 2005 г. червеното лале, по време на конференция на 9-ия Световен ден на болестта на Паркинсон в Люксембург,  е обявено за световен символ на болестта. Историята на символа започва през 1980 година в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал болестта на Паркинсон, селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон. 

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо, хронично, невродегенеративно заболяване,

което настъпва когато загинат или се увредят специфични мозъчни клетки, свързани с производството на допамин.  Болестта се предизвиква от липса на допамин и води до нарушения в двигателната активност.

Симптоми на болестта са: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор.

 

 

 

 

Коментари