Публикация

На 11 април отбелязваме Световния ден на шизофренията

Болестта започва в ранна възраст, засяга когнитивно-познавателните функции и води до сериозни нарушения в


Шизофренията е сериозно психично заболяване, при което тежко страдат емоциите, волята и мисленето. Болестта засяга 1% от общата популация и е определена като социално значима, тъй като започва в ранна възраст, засяга когнитивно-познавателните функции и води до сериозни нарушения в социалната реализация на индивида. Най-често началото на заболяването е в периода между 18 и 35 години и засяга по-често жените.

Милиони хора по света живеят с тази диагноза,

Най-засегнати от шизофрения са младите жени между 18 и 35г., CredoWeb
Шизофренията засяга най-често млади жени

заедно с тях страдат и семействата им. В психиатричната клиника на „Александровска“ те са около 25% от общия брой преминали болни. Всички пациенти участват в цялостна програма за подобряване на здравето и качеството им на живот, която включва медикаментозна терапия и психосоциална рехабилитация. Важна част от нея са психообучителните модули, социален и литературен клуб, музикотерапия и занимания в артателието. От тази година са въведени часове по краткосрочна терапия и научнопопулярен клуб.

С помощта на сдружение „Цветен ден“ екипът на клиниката

ще реализира проект за трудова рехабилитация на болните, които ще спомогнат за разкрасяване на зелените площи и оформяне на еко кът.

Екипът на клиниката традиционно организира събития и кани музиканти, писатели, творци от всички сфери, които подкрепят борбата срещу стигмата и стоят зад идеята за по-осмислен и по-красив живот на психично болните хора.

 

На 11 април от 11.00 ч. с нас ще бъдат Алекс Линарес, Веселин Веселинов - Еко и Милен Кукошаров, които ще повдигнат духа на болните със страстните латиноритми, които изпълняват. Елате и танцувайте с нас!

Коментари