Публикация

Реформата в ТЕЛК се отменя

Реформата в ТЕЛК се отменя

Промени ще се правят само след консенсус между заинтересованите страни, подчерта здравният министър Ананиев


Министерството на здравеопазването изтегля предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. 

 

Това стана ясно по време на съвместен брифинг на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. 

 

По-рано темата за медицинската експертиза беше обсъдена на среща при премиера Бойко Борисов.

 

Кирил Ананиев съобщи, че 

МЗ започва разговори с представителите на организациите на хората с увреждания 

 

за постигане на съгласие по текстовете, свързани с медицинската експертиза. 

 

„Ще водим разговори с всички заинтересовани страни до постигане на съгласие. Ще направим промени само тогава, когато има пълен консенсус между всички“, заяви министър Ананиев. Първата среща с представителите на организациите на хора с увреждания ще се проведе в петък.

 

Проектите за изменение на Наредбата за медицинската експертиза и на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на МЗ на 02.04.2018 г., а срокът за получаване на предложения и коментари по тях беше 30 дни. 

 

Предлаганите промени са подготвени от представители на медицинската гилдия и националните консултанти по съответните медицински специалности.

Каква е целта на предлаганите промени в ТЕЛК?

Министър Ананиев подчерта, че целта е да се гарантират справедливост и ефективно разходване на средства в системата на медицинската експертиза.

 

„Парите, които се отделят за хората с увреждания, няма да бъдат намалени. Нашата цел е да бъде намален субективизмът при определянето на решенията на комисиите по ТЕЛК, да се подобри контролът и да се облекчат процедурите в полза на болните хора и на лекарите“, посочи още здравният министър.

 

На журналистически въпрос относно цените на медицинските изделия в болничната помощ министър Ананиев обясни: „Българският гражданин, българският пациент, няма да доплаща. Цените на медицинските изделия са определени на база на цените, които се прилагат в редица европейски държави, както и на базата на вече проведени от лечебните заведения търгове за съответните изделия. Така че още сега искам да заявя, че твърденията, които чух, че пациентите ще доплащат в значителен размер медицинските изделия, не отговаря на истината“.

Коментари

Петър  Галев
11 апр 2018 17:13

Реформата в системата за получаване на инвалидни пенсии и добавки е задължителна! Това е единственият начин действително болните и нуждаещи се хора да получат по-добри условия за живот. Публична тайна е, че в момента хиляди и хиляди здрави хора са се добрали по различен начин до инвалидни пенсии, като източват и без това анемичните фондове. Да, ще има известни сътресения, докато се уравновеси системата, но нищонеправенето ще доведе до тотален срив в плащанията към хората с увреждания. Затова нека да не бързаме да се радваме, че правителството е "отстъпило". Трябва да има натиск и изработване на механизъм за установяване и изхвърляне от системата на фалшивите инвалиди. Както и премахване на малоумните изисквания хора например без крайници периодично да се явяват на прегледи, че все още са с увреждане...