Публикация

Неподготвените мускули са предпоставка за травми при спортуващите деца

Периодичните прегледи при ортопед-травматолог са задължителни


Всеки родител знае, че "спортът е здраве" и, че спортуването е полезно за неговите деца. Малцина са онези обаче, които съзнават, че спортът, дори и любителски, изисква към детето да се подхожда със специално внимание. За да бъде полезен за здравето му, и за да не доведе до мускулно-сухожилни увреди. Много подрастващи в един момент сами решават да се "погрижат" за тялото си, посещавйки спортни зали, фитнес центрове или намирайки си някакъв, уж подходящ, спортен режим в интернет.

 

Какво трябва да знаят децата, които спортуват, за да се предпазят от сериозни травми - с този и други въпроси се  обърнахме към един от водещите ортопеди в страната - д-р Христо Мазнейков, управител на МБАЛ "Света София"и началник клиника "Ортопедия и травматология", член на УС на Балканската асоциация по артроскопия, спортна травматология и спортна медицина. Д-р Мазнейков беше един от организаторите и основни лектори на състоялите се в края на март в Сандански "Дни на детската ортопедия и травматология".

 

Какво трябва да имат предвид родителите на спортуващите деца?

Много хора имат грешното схващане, че травмите при децата са по-безобидни, отколкото при възрастните. Всъщност мускулно-сухожилните увреди при децата, които се получават като следствие от повишаващите се натоварвания на мускулно-скелетния апарат, са по-чести и по-тежки, достига се до повече травми. Родителите задължително трябва да имат предвид, че децата им, преди да излязат да спортуват, преди да подложат мускулите си на натоварване, трябва да се подготвят. Т.е. да подготвят своите мускули за натоварването, което им предстои. Защото най-големите проблеми произтичат от това, че децата прекарват дълги часове обездвижени – пишат домашни, учат... След което излизат и веднага се "пускат" на тежки тренировки. Мускулатурата не е подготвена и се създава огромен риск за проблем, за травма. Повечето деца не са обучени как да подготвят мускулатурата си, за да започнат големите натоварвания и родителите са тези, които трябва да упражнят контрол, за да ги предпазят от травматизъм. Това важи особенf силно, когато детето спортува свободно, т.е. без надзор на треньор или друг вид спортен специалист. Независимо дали просто "рита футбол" навън с приятели, ходи на фитнес, на плуване.

 

Когато детето практикува спорт любителски, необходими ли са регулярни прегледи при специалист?

спортуващите деца трябва да ходят на профилактични прегледи при ортопед травматологЗадължително е спортуващото дете да бъде наблюдавано периодично от ортопед-травматолог или специалист по спортна медицина, независимо дали спортува активно, т.е. дали е състезател, или спортува само за удоволствие, т.е. любителски. Когато детето спортува достатъчно често, то и достатъчно често трябва да ходи на контролни прегледи, за да се види какъв е здравният му статус. Преди години хубавото беше, че имаше предсъстезателни прегледи, профилактични прегледи, спортуващите деца се наблюдаваха, правеха им се изследвания. Преди да започне сезонът по баскетбол, футбол, волейбол, лека атлетика и т.н., се правеха прегледи на всички спортисти. Тези прегледи се наричаха  „предсезонни прегледи“. Предсезонните прегледи бяха много важни и много полезни. Всички оплаквания или проблеми се хващаха още в „зародиш“ и се предотвратяваше достигането до сериозен спортен травматизъм. Сега, за жалост, такива прегледи няма и родителят трябва да бди, да наблюдава детето си. Има родители, които свръхдиагностицират децата си, т.е. вторачват се и в най-малкото, търсят проблем навсякъде, дори и там, където не съществува.  Други са безкритични и именно затова са лекарите, специалистите по детска ортопедия и травматология. Най-доброто решение е родителят на спортуващо дете регулярно да го води на преглед при такъв лекар, който да прецени какво е състоянието му и има ли тревожни индикации. По този начин детето ще бъде предпазено от бъдещи травми. А в случай на травма или оплакване, посещението при ортопед трябва да стане незабавно, за да не се задълбочи проблемът.

 

В рамките на конференцията "Дни на детската ортопедия и травматология" водещи специалисти в областта разгледаха новостите в терапията на ортопедични проблеми при децата, като отделна сесия беше посветена специално на спортната медицина. Кинезитерапевти от НСА и специалисти по травматология споделиха клиничен опит. Екип МБАЛ "Света София" презентира съвременни методи при хирургично лечение именно на мускулно-сухожилни увреди, които са най-често срещани при спортуващите.

 

 

 

 

 

Коментари