Публикация

УРТИКАРИЯ Д-р Малена Герговска Дерматолог

УРТИКАРИЯ
Д-р Малена Герговска
Дерматолог

Уртикарията, известна още като копривна треска, е често срещано състояние и засяга около 20% от хората в някакъв момент от живота им.


     Болестта се изразява с червени, розови или бели надигнати участъци по кожата, наречени уртики. Уртиките са кръгли, овални или с формата на пръстен като приличат на обривите, които получаваме при опарване от коприва. Понякога изглеждат и като надигнати червени линии, ако кожата на тези места се разчесва много интензивно.       Уртиките  могат да се появат навсякъде  - по кожата на лицето, крайниците, тялото.      Отделните обриви изчезват сами, без да оставят следи, в рамките на 24часа, въпреки че продължителността на заболяването е по-голяма. В повечето случаи, уртикарията е  предизвикана от алергия към храни и лекарства, но може да са намесени и други фактори – инфекции, паразити, физически усилия, студ или топина.

Уртикарията се класифицира като:

  • Остра уртикария – обривът с развива внезапно и продължава по-малко от шест седмици. Повечето случаи са с продължителност между 24 и 48 часа. Приблизително един на всеки шест души е прекарал поне веднъж в живота си уртикария. Някои хора имат повтарящи се пристъпи на остра уртикария.
  • Хронична уртикария - хронична означава устойчива или продължителна  - обривът продължава повече от шест седмици. Причинте за  хроничната уртикария са много и лечението често пъти е трудно.

Как изглежда уртикарията?

     Промени по кожата се появяват внезапно и могат да засегнат която и да е област от тялото. Представляват различни по форма, надигнати над кожата, силно сърбящи обриви, наречени уртики.

     Уртиките обикновено са с големина 1-2 см, но могат да варират по размер. Броят им  е различен  - могат да бъдат само няколко, но понякога са многобройни и пръснати по различни части на тялото. Понякога уртиките, които са една до друга, се сливат и формират по – големи уртикариални плаки. Обривите могат да бъдат с всякаква форма,  но най-често са кръгли. Въпреки че обривът може да се запази в продължение на много седмици или месеци, отделните уртики обикновено изчезват в рамките на един ден и често траят само няколко часа. След това се появяват нови уртики в други области. В такива случаи може да изглежда сякаш обривът се движи по тялото. Обивът може да изглежда доста стряскащ, ако много области от кожата са заегнати едновременно. С изчезването на уртиките, еритемите /зачервените области/  около тях остават за известно време. Това прави засегнатите участъци от кожата да изглеждат червени на петна. След това петната постепенно избледняват и кожата се връща към нормалното си състояние.

Някои пациенти могат да имат уртикария съпроводена с подуване на клепачите, устните, а понякога и половите органи, но могат да се обхванат и други области. Обикновено не предизвикват сърбеж и траят няколко дни, като могат да причинят болка и усещане за опъване на кожата. За разлика от уртиките, отоците при ангиоедема се задържат върху кожата доста по-дълго – до 72 часа.

 

Какви са причините за поява на уртикария?

 

   Уртикарията се предизвиква от различни провокиращи фактори. Те водят до освобождаването на химични субстанции /хистамин/ от клетки в кожата, наречени мастоцити. Химичните субстанции предизвикват преминаване на течност през стените на малките кръвоносни съдове  под повърхността на кожата. Течността се натрупва и се образуват уртики. Освен това хистаминът и другите съединения причиняват разсширяване на кръвосносните съдове и това води до зачервяване на кожата около уртиките. При около половината от случаите провокиращият фактор не е известен или не може да бъде открит. Понякога провокиращ фактор може да бъде инфекция и дори най-обикновена настинка. Различни други фактори, също могат да провокират уртикария – контакт с растения, излагане на слънце или конкретна храна, или лекарство. При малки бебета, при които това състояние е рядко, алергията към краве мляко е най-срещата причина.

 

Кои са по-честите провокиращи фактори за поява на уртикария и ангиоедем?

Алергии

  • Заблуда е, че уртикарията е чисто алергично заболяване. В действителност тя може да се дължи на много други причини. От алергичните причини най-често се срещат:
  • Хранителни алергии – алергични реакции към ядки, ябълки, праскови, ягоди, цитрусови плодове, яйца, хранителни добавки, подправки, шоколад или морски дарове са сред честите причинители на уртикария. Понякога може да се развие алергия към дадена храна, дори и да сте я консумирали без никакъв проблем много пъти преди това.
  • Алерии към ухапвания и ужилвания – най-чести причинители са насекоми, пчели и оси.
  • Алергия към лекарства – антибиотици, обезболяващи средства и други. Ако подозирате, че дадено лекарство може да е причинител на Вашия обрив, задължително трябва да информирате Вашия лекар.
  • Контакт на кожата с алергени- контакт с алергени като химикали,  латекс, козметика, растения, може да предизвиква уртикария в определена област от кожата на тялото
  • Инфекции -  настинка или грип могат да предизвикат уртикария при някои хора
  • Автоимунни заболявания- при хора със съпътстващи автоимунни заболявания, като напр. болести на щитовиданта жлеза.

Други видове уртикария

     При някои пациенти могат да бъдат открити ясни провокиращи фактир на уртикарията – това са така наречени индуцирани уртикарии.

Уртикарията може да се провокира от топлина, студ, слънчева светлина, триене, вибрации върху кожата, физическо усилие и дори от вода. Уртиките обикновено се появяват в рамките на минути и се задържат по-малко от един час, среща се също дермографизъм /”писане по кожата”/, забавена уртикария, причинена от натиск, холинергична – вследствие на силно изпотяване предивикано от силно физическо натоварване и др.

 

Как се диагностицира?

     Диагнозата се поставя от специалист дерматолог или алерголог въз основа на подбробно снета анамнеза и клиничен преглед. Понякога, ако се подозира алерген, се правят тестове или специфично кръвно изследване за откриване на антитела в кръвта или кожен тест чрез убождане. При необходимост се провеждат лабораторни кръвни изследвания за придружаващи заболявания – хронични инфекции, болести на щитовидната жлеза и др., кожно-алергични тестувания, провокационни тествве с подозиран алерген, скрининг с автоантитела, кожен тест с автололожен серум.

 

Какво е лечение на уриткатияята?

     Ментол1% в хидратиращ крем, студена вана или душ могат да облекчат сърбежа.

Антихистамини – лекуващит лекар решава какъв точно антихистамин е подходящ за конкретия случай. Ако анитхистаминовите таблетки не помагат, може да се препоръчат и други лекарства:

Кортикостероиди за кратко време при тежки пристъпи на остра и хронична уртикария

Лекарства, които дейсват чрез потискане на имунната система и др.

Терапията е строгоиндивидуална и съобразена с давността на уриткарията Препоръчва се и спазване на диетичен режим, диета без псевдоалергени.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

+359887989082

www.drgergovska.com

 

Коментари