Публикация

СЗО с отрицателна оценка заради либералния режим за пушене у нас


Регионалният директор на Световната здравна организация Сузана Джакоб е изразила пред заместник-министъра на здравеопазването Десислава Димитрова отрицателната си оценка във връзка със законодателните промени, отлагащи забраната за пушене на обществени места. 
Тя е подчертала, че тази позиция ще бъде изложена в писмо до българския парламент, съобщи Министерството на здравеопазването.

Десислава Димитрова участва в 63-ата сесия на Световна здравна асамблея в Женева, която приключва днес.

Най-висшият форум на Световната здравна организация се провежда всяка година с участието на представители на правителствата на страните членки.

Заместник-министър Димитрова е провела редица срещи на правителствено ниво, на които са обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на усвояването на еврофондовете и др.

Основните теми на проведените дискусии са били фокусирани върху свързаните със здравето Цели на хилядолетието за развитие. Специално внимание е отделено на подготовката на държавите за грипна пандемия, както и на достъпа до ваксини, прилагането на Международните здравни правила, ключови  проблеми в областта на общественото здраве, иновациите и интелектуалната собственост, безопасността на храните и превенцията на незаразните болести.

В съответствие с възложения й мандат, българската делегация  е дала положителна оценка на представените документи и е подкрепила предложените проекторезолюции в съответствие с общата позиция на страните от Европейския съюз. В тях като особено значими проблемни области са били посочени ограничаване употребата на алкохол, контролът над туберкулозата, вирусният хепатит, трансплантацията на човешки органи и тъкани.

Правителствата са били призовани да укрепят капацитета си за конструктивно  сътрудничество с частния сектор при предоставянето на основни здравни услуги.

Коментари