Публикация

Лукът и способността му да лекува

Ползите му за здравето са многобройни


Още древните хора са познавали чудотворните качества на лука и многобройните му ползи за човешкото здраве. Съвременните учени са категорични, че лютивият зеленчус е богат източник на витамини и други полезни за организма ни вещества. В лука се съдържат ефирни масла, витамините В, С, D, белтъчини, въглехидрати, мастни киселини и много други.

Лукът е прекрасно средство за борба с

вирусните инфекции, както и с много разхпространената през пролетта авитаминоза.За да се предпазим от вируси е достатъчно да си направим запарка от нарязан лук и да го поставим близо до мястото, където се събират повече хора. Ароматът може да не е сред най-приятните, но летливите вещества на зеленчука ще се разпространят из стаята и ще унищожат вирусите.

Ползите на зеленчука за сърцето също са безспорни, медиците препоръчмат да се употребява лук за подобряване на сърдечната дейност. Той действа благотворно и на стомаха, подобрявайки храносмилането. Лукът възобновява обмяната на веществата и помага за кръвообразуването.

Суровият лук е изключително полезен за здравето
Добре е на трапезата ни винаги да присъства суров лук

Антираково действие

 

Някои изследователи, които работят в областта на изследване на онкологичните заболявания, твърдят, че употребата на лук потиска раковите клетки. Препоръчва се лукът да се консумира във всичките му видове - пресен, кромид, праз, но задължително в суров вид, за да се извлече максимално от ползите му за здравето.

Хубаво е, че лукът е напълно достъпен зеленчук и се намира в търговската мрежа целогодишно. Може да се добавя в абсолютно всякакви салати и разядки, както и да се консумира директно.

 

Още: Кои са сигналите, че страдаме от авитаминоза

Коментари