Публикация

Екипът на д-р Антон Михнев отново оперира огромен тумор

Формацията е отстранена от десния яйчник. 46-годишната пациентка не е ходила на преглед при гинеколог от 6 години


Туморна формация с тегло 8 кг. извадиха от корема на 46-годишна пациентка от пловдивското село Белозем лекари от верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Операцията, в която участваха гинеколозите д-р Антон Михнев и д-р Валентина Вангелова и анестезиологът д-р Мирослава Тилкиян, продължи повече от 2 часа.

Жената дошла на консултация с оплакване, че от 2 месеца има тежест в корема, подуване, затруднено дишане, зацапващо кървене от гениталиите и трудно ходи по голяма нужда. При прегледа споделила, че не е ходила на гинеколог от 6 години, защото нямала проблеми.

На ехографа видяхме, че формация изпълва целия корем, но не можахме да определим откъде произхожда, обясни д-р Михнев. Едва при интервенцията се разбрало, че образуванието е тръгнало от десния яйчник. Медиците веднага са изпратили материал за изследване, което ще установи дали процесът е злокачествен.

През януари тази година същият екип извади 18-килограмов тумор от корема на 85-годишна жена. В момента пациентката се чувства отлично и вече се е върнала към нормалния си начин на живот. Тя беше съобщила пред лекарите, че не е ходила на преглед при специалист от 25 години.

В тези, както и при други подобни случаи, които в последно време нарастват, проблемът е, че пациентките не посещават гинеколог дълго време, каза д-р Михнев. Лекарят припомни, че всички здрави жени трябва да посещават специалист един път в годината за преглед и за вземане на цитонамазка. Само по този начин няма да се стига до такива неприятни последици.

 

Коментари