Публикация

„Софиямед“ е сертифицирaна като център за хирургия на ръка

„Софиямед“ е сертифицирaна като център за хирургия на ръка

Спешна помощ при травми на горен крайник по всяко време на денонощието


Университетска болница „Софиямед“ беше сертифицирaна като център за хирургия на ръка от Комитета по травма на ръката към Европейската асоциация по хирургия на ръка, съобщиха от лечебното заведение.

 

„Това е сериозно признание за нашата болница. Това е признание и за специалистите, които работят в Отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия, което се ръководи от доц. д-р Маргарита Кътева“, заяви управителят на „Софиямед“ д-р Йордан Пелев.

За да получи сертификат, всяко едно медицинско заведение трябва да отговаря на специфични изисквания

като брой хирурзи, специализирани в работа с травми на горен крайник, и поне две интервенции дневно.

 

„Месечно в Отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия правим средно по 90 операции, с което отговаряме на условията за сертифициране. Сертификатът означава, че ние отговаряме на европейските изисквания за травма център. На първо място – оборудване, второ – високо квалифицирани специалисти“, обясни доц. Кътева, която е и ръководител на Българското дружество по хирургия на ръка. В Отделението по хирургия на ръка се правят по 90 операции месечно

 

Освен в „Софиямед“, у нас има само още един сертифициран център – Институтът за спешна помощ „Пирогов“

 

„Това са двата центъра в България, сертифицирани по европейските стандарти, където може да се даде изцяло компетентна помощ в областта на хирургия на ръка“, допълни доц. Кътева.

Денонощна спешна помощ 

„Пациентите трябва да знаят, че в „Софиямед“ могат да получат и спешна помощ при травми на горен крайник по всяко време на денонощието“, категорична е тя.

 

Лекарският екип на Отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия е съставен от специалисти с огромен опит в областта на хирургията на периферната нервна система и реконструктивна хирургия на крайниците, миниинвазивните интервенции, травматични увреди на кости и меки тъкани.

 

Съвсем наскоро, за първи път в България, екипът на доц. Маргарита Кътева извърши специфичен нервен трансфер на пациент при тотална плексусна авузия на горен крайник. В резултат на сложната операция ще бъде спасена ръката на 32-годишен мъж с тежка травма след катастрофа.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари