Публикация

11 неща в дома, които са опасни за здравето ни

Някои от тях могат да предизвикат рак


Имаме ги в дома, използваме ги ежедневно, а се оказва, че те могат да се окажат сериозна заплаха за здравето ни. Вижте ги:

Пастата за зъби с флуорид и оцветители съдържа вредни веществаПаста за зъби

Това важи основно за пастите от ново поколение, които съдържат триклозан и флуорид. Това са опасни съединения, които могат да се натрупат в организма и да причинят тежки заболявания. Вредни са и оцветителите, които също се добавят в пастите за зъби, затова избирайте бели и най-добре натурални.

Битова химия

Препаратите, които обичайно се използват за почистване  набанята или кухнята, съдържат опасни вещества, затова се опитайте да ги избягвате. Вместо тях можете да използвате оцет или сода за хляб.

Вода от чешмата

Нефилтрираната вода може да съдържа тежки метали и хлор, които всеки знае, че са вредни. Решението е да използвате филтри за вода и то не само в кухнята.

Мръсни обувки

Подметките на обувките ни задържат, освен мърсотия и вредни и отровни химически елементи – от олово до пестициди. Затова трябва обувките внимателно да се измиват, изсушават и съхраняват в отделен шкаф с добре затварящи се вратички. Когато прибирате зимните обувки, трябва да ги измиете добре, подсушите и приберете в кутии.

Нафталин

Неотдавна нафталинът беше включен в списъка на съединенията, които могат да предизвикат рак. А молците можете да прогоните с лавандула, която не само е ефективна, а и мирише доста по-приятно от нафталина. Сапуните също гонят вредните насекоми.

Декоративни свещи

 За увеличат твърдостта на фитила и да се осигури равномерно горене на свещите, които често се използват в дома, често производителите използват олово. Този елемент предизвиква хормонален дисбаланс, а натрупването му в дома води до рак.

Освежители за въздух

Активното вдишване на отделяните от освежителите за въздух аромати може да доведе до възпаление на горните дихателни пътища и да предизвика появата на злокачествени клетки в организма. Няколко капки етерично масло във вътрешността на тоалетната хартия например ще ви гарантира приятния аромат поне в това помещение.

 

Вижте още: Здравни рискове от кухненски изделия, произведени от меламинформалдехидни смоли

Пластмасови бутилки

пластмасовите бутилки са вредниВсички пластмасови изделия съдържат фталати и бисфенол А, затова не бива да се купува вода, която дълго е била съхранявана в такива бутилки. Избягвайте и пластмасовите опаковки. В никакъв случай не загрявайте продукти в пластмасови опаковки. Ориентирайте се към металните или стъклени бутилки и съдове.

Дезодоранти и антиперспиранти

Те често съдържат алуминий, фталати и триклозан. Особено опасни са за дамите, защото могат да доведат до рак на гърдата. Препоръката е дезодорантите да са органични, а най-добре е по-често да се взема душ.

Пластмасова завеса за баня

Когато в банята е топло и влажно, а обикновено е така, пластмасовата завеса започва да отделя опасни за здравето вещества. Алтернативно решение е да бъде заменена със стъклен панел, закриващ душа.

Съдове с тефлоново покритие

Този модерен материал срещу загаряне при правилна употреба не само не е вреден, а обратно – елиминира необходимостта от използване на мазнини. Когато върху тефлоновия съд се появи и най-малката пукнатина, ситуацията коренно се променя, повреденият тефлон започва да отделя опасни химични съединения по време на нагряването. 

Коментари