Публикация

Проблеми със съня? Решението се крие при първобитните хора


Днес живеем на бързи обороти и през цялото време сме подвластни на технологиите – непрекъснато получаваме имейли, телефонни обаждания, от които следват още повече ангажименти.

Макар и понякога стресиращ, забързаният живот е интересен, но той има вредни последствия за съня.

Според наскоро излязла книга, невъзможността да се разтоварваме през деня е главната причина за безсънието. Когато мозъкът е лишен от необходимите за него редовни кратки почивки, той се превъзбужда и отказва да се изключи през нощта.

Нашите древни предци са били програмирани да почиват на редовни интервали през деня, а не да спят по 8 часа всяка нощ.

Както обяснява авторът на книгата „Tired But Wired: How to Overcome Sleep Problems„ (Уморени, но наелектризирани: Как да преодолеем проблемите със съня”) д-р Нерина Рамлакан, хората живеят под високо напрежение, в забързан свят, подвластен на технологичните чудеса.

В усилията си да се справим, посягаме към кофеина и енергизиращите напитки и правим всичко, което ни помага, за да задоволим маниакалното желание да свършим повече работа за по-кратко време.

Рядко си позволяваме да се отпуснем. Когато вечер стигнем до леглото с огромното желание за почивка, откриваме, че не сме в състояние да се отпуснем, защото пренатоварването на мозъка с информация е изработило механизъм, който не може да бъде изключен.

Д-р Рамлакан е описала това явление като „уморен, но наелектризиран”. Проблемът е универсален, казва тя, и най-добрите средства за справяне с този вид безсъние не са тези, които обикновено се препоръчват – топло питие, гореща вана, затъмнена спалня и може би дори хапче за сън.

Едно от решаващите условия за съня е да се даде възможност на мозъка да обработи информацията от деня и да възстанови и обнови паметта.

Д-р Рамлакан препоръчва на всеки 90 минути да се отделя време за кратка почивка - разходка или дори лека дрямка.

Този съвет противоречи на конвенционално схващане, че при проблеми със съня трябва да овладяваш желанието за сън, за да се умориш достатъчно и да спиш добре през нощта.

Защо е нужна кратка почивка през деня?

Дългото спане е заплашвало сигурността и оцеляването на нашите предци. Затова при всяка възможност те почивали за кратко, за да съберат сили за лов и осигуряване на прехраната. С тези редовни почивки на етапи те заменяли нощния сън.

Днес е прието, че времето за сън се определя от циркадния ритъм с 24-часов цикъл, през който човек е буден и активен, а когато се стъмни - почива и спи.

В тази схема обаче влиза и така нареченият „ултрадианен ритъм” - серия от кратки цикли от по 90 минути, през които се редуват приливите и отливите на енергия през деня.

Според д-р Рамлакан, следването на този естествен ритъм, наследен от предците ни, е най-подходящ за доброто функциониране на организма, защото постоянно възстановява енергията.

Всъщност от отдих през деня има нужда не толкова тялото, а мозъкът, и по-специално системата за запаметяване.

Една от най-важните част от тази система е работната памет, чрез която съхраняваме и използваме определено количество информация за кратко време.

Нейното предназначение е да извлече детайлите /телефонни номера, имена, непосредствени задачи в работата/, които са ни необходими в момента, и да елиминира всичко, което търпи отлагане.

Това е може би най-натоварената част от паметта през деня, когато човек работи, пресмята, запомня, общува.

Работната памет може да поеме ограничено количество информация – трябва редовно да се „разчиства”. Това може да стане с почивка и сън.

Вместо да спрем и дадем възможност на мозъка да се разтовари, нарушаваме естествения цикъл и изпиваме поредното кафе, или с усилия на волята продължаваме работа.

От това следва както нарушаване на способността да се концентрираме през деня, така и нарушение на процеса на укрепване на паметта през нощта.

Сънят е единственият начин за възстановяване на енергията, но редовните почивки и кратките дремки са забележително освежаващи /умствено и физически/ и подобряват значително качеството на нощния сън, подчертава д-р Рамлакан.

Под почивки тя разбира кратка прекъсване на работните ангажименти – ставане от бюрото, прекъсване на четенето, за да се освободи мисълта, разговор по телефона. Това ще даде възможност на мозъка да си свърши работата, за която е програмиран – да се разтовари.

Една от причините за лошия сън на хората е, че те са загубили навика да правят кратки почивки.

Коментари