Публикация

2,5 млн. пациенти с хронични заболявания ощетени с високо доплащане за лекарства

От BG Pharma апелират за по-бързо приемане на електронната информационна система в здравеопазването


Пациентите със социално-значими заболявания като мозъчносъдови или сърдечносъдови заболявания в България трябва да доплащат 50-75% от парите за лекарствата си, тъй като реимбурсацията им у нас е една от най-ниските в Европа. Това са около 2,5 млн. души. Непрекъснато се говори за финансиране на новите и все по-скъпи иновативни медикаменти, но има дисбаланс в интересите на пациентите. Таргетните терапии касаят 150-200 хиляди пациенти, но черпят 70-80% от бюджета за лекарства на НЗОК. Това изтъкна на среща с медиите във Велинград изпълнителният директор на BG Pharma д-р Евгени Тасовски. 

Министерство на здравеопазването трябва да има ясна стратегия и да подкрепи хората с масовите и социално значими заболявания. Те водят до инсулти и инфаркти. България е в първо място в ЕС по смъртност от инсулти. Средно в Европа реимбурсацията за социалните заболявания е 83%, а у нас хората доплащат над 50% от парите за здраве. Това създава усещане, че лекарствата са скъпи и недостъпни. Пренасочването на повече средства за генерична терапия ще спести средства на здравната система, ще позволи по-висок процент на реимбурсация и по-малко доплащане от страна на пациента. Ще позволи да се заделят средства за наистина важни иновативни проекти.

Пенсионери с хипертония избират хапче или вечеря

Пациентите със сърдечносъдови или мозъчносъдови заболявания по правило са възрастни и с ниски доходи. Когато трябва да купиш 3-4 лекарства за 70-80 лв., а пенсията ти е 200 лв., какво ще избереш - хапче или вечеря? Това каза Николай Хаджидончев, председател на УС на BG Pharma. Той припомни и факта, че у нас ДДС за лекарствата е 20%, което е един от най-високите проценти в ЕС. В някои страни изобщо няма ДДС за медикаментите, а в други, например Румъния е 8-11%.

Държавата пести от лекарствата в доболничната помощ, затова пък парите за лечение в болница непрекъснато нарастват. Има сериозен ръст и в хоспитализациите. Лечението на инфаркт или инсулт в болница струва многократно по-скъпо от профилактиката на тези състояния с лекарства, припомниха експертите.

От BG Pharma апелираха за по-бързо приемане на електронната информационна система в здравеопазването. Тя ще даде прозрачност на разходите по различните пера в бюджета на здравната каса и то в реално време. Ще позволи да се правят адекватни икономически анализи и да се вземат правилни решения за разпределяне на средствата.

В момента генеричните лекарства отговарят за 38% от разходите в България и за 72% от всички продадени опаковки. Това посочи Иван Георгиев, управител на аналитичната компания IQVIA.

България може да постигне оптимизиране на публичните разходи за здраве като се погрижи по-добре за пациентите със социално значими заболявания и им осигури напълно реимбурсирани лекарства, смятат експертите.

От BG Pharma заявиха, че са готови активно да участват в изработването на прогенерични мерки, които биха довели до намаляване на разходите за лечение. Според Николай Хаджидончев това може да стане и чрез създаване на специализиран съвет, който да подпомага работата на парламентарната здравна комисия с експертни становища.

По-голямата публичност ще позволи да се разсеят митове за генеричните лекарства, като например, че те не са достатъчно “пречистени” в сравнение с оригиналните. Или пък че не са достатъчно качествени.

Иван Урумов, директор на завода на Актавис в Дупница изтъкна, че производството там отговаря на най-строгите европейски и дори американски стандарти. Таблетките, произвеждани там, се доставят на пациенти в Западна Европа. Урумов даде пример с лекарство срещу киселини, произведено в Дупница, което немските здравни каси реимбурсират за своите пациенти.

Какво представляват биоподобните лекарства

Това обясни д-р Явор Костов, управител на “Майлан”. В случая не става дума за генерични медикаменти, защото има специфка, поясни той. Биологичните лекарства се получават от живи клетъчни или тъканни култури (растителни, животински или микробиологични). Те са природни продукти или получени чрез генно инженерство. След изтичането на патента започват да се произвеждат от други фирми и тогава се наричат биоподобни.

Дадено биоподобно лекарство се разработва по такъв начин, че да е много сходно с вече съществуващо биологично лекарство, допълни д-р Костов. „Много сходно“ означава, че биоподобното лекарство и неговото референтно лекарство са по същество еднакви, макар че могат да съществуват малки разлики в активните им вещества. На всички биологични лекарства е присъща известна степен на променливост и затова е възможно наличието на малки разлики между отделните партиди от едно и също биологично лекарство.

 

Автор Илияна Ангелова

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Прикачени файлове

pdf
2017 Анализ на пазара
Реален достъп до лечение

Коментари