Публикация

ОФИС ХИСТЕРОСКОПИЯТА НЕ ИЗИСКВА ПОСТЪПВАНЕ В БОЛНИЦА

Офис хистероскопията е златен стандарт в гинекологията за диагностика при неправилни кръвотечения и задължителна част от изследванията при стерилитет


Тревожи ви вагинално кървене с неясен произход?

Нямате менструация месеци наред?

Правите от дълго време опити за зачеване, но неуспешно?

 

Имате нужда отхистероскопия, за да поставим диагноза на вашето състояние.

Хистероскопията е миниинвазивен метод  за  изследване на цервикалния канал и маточната кухина, при което се визуализират и вътрешните отвори на маточните тръби. Изследването се извършва с  тънка тръба, в която се вкарва  оптика, свързана с оптичен кабел,  камера и монитор. Хистероскопите могат да бъдат с различни размери, като при така наречената офис хистероскопия размерът  на тръбата е едва 5 мм , поради което не се налага инструментално разширяване на канала на шийката на матката и  не се налага обезболяване. Както подсказва и името, ОФИС  ХИСТЕРОСКОПИЯТА е процедура, която се извършва буквално „на крак“ и още същия ден може да се върнете в офиса. Не изисква обща упойка. Не изисква специална подготовка. Не изисква болничен престой след манипулацията. Просто  ставате  и отивате  да вършите  ежедневните си дейности. Ако желаете, може да  филмираме и документираме на процедурата.

В световната практика e тенденция колкото се може повече медицински дейности да се извършват амбулаторно – тоест в медицински  центорве от доболничната помощ, при гарантирана  сигурност за пациентите. Именно това ви предлагаме и гарантираме ние от Клиника за жената – Mclinic – да ви помогнем, като ви спестим „мириса“ на болница и дискомфорта от пренощуване в нея.

По-долу сме се опитали да дадем отговор на всички въпроси, които си задавате и да разсеем притесненията, които ви измъчват.

 

БОЛИ ЛИ?

При диагностичната хистероскопия в нашата клиника се използва много тънка тръба/шафт/, което обикновено не изисква дилатация /разширение/на канала на маточната шийка. Можем да го сравним с размера на тръбичката, през която се слага вътрематочен песар/спирала/. При нераждали жени може да се постави местна анестезия/упойка/. Ако все пак пациентката е силно притеснена,  винаги може да се предложи краткотрайна венозна анестезия при липса на противопоказания. При нея пациентката заспива  за кратко, докато трае манипулацията.

Предната и задна стена на матката в нормално състояние са интимно приближени. За да се огледа добре матката отвътре е необходимо да се раздуе кухината й, което раздалечава стените й  и  позволява  да се огледа  и да се вземе материал за хистологично изследване или да се    направи  съответната  операция.

Другият момент, при който пациентката изпитва болка е, когато маточната кухина се раздува с течност под по-голямо налягане. При диагностичната хистероскопия налягането, което води до разтягане на стените на матката,  е под прага на болката.

 

КОЛКО ВРЕМЕ ПРОДЪЛЖАВА ПРОЦЕДУРАТА?

Най- често между 5 и 15 минути. Забавяне може да има  от затруднение при преминаването на диагностичния шафт през  цервикалния канал/например при състояние след конизация, при по-възрастни пациентки, при нераждали жени, при анатомични или други особености и т.н./

хистероскопия офис хистероскопия хистерорезекция mclinic мклиник

 

НУЖНА ЛИ МИ Е СПЕЦИАЛНА ПОДГОТОВКА?

За диагностичната офис хистеросопия не е необходима никакава подготовка!

Ако все пак ви предстои пълна упойка,  не трябва да приемате храна или течности поне 6 часа преди процедурата. Недейте да пушите или да дъвчите дъвка 2 часа преди хистероскопията.

 

КАКВО ЩЕ ПОЧУВСТВАМ СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА?

Може да имате леко дърпащи болки през деня. Ако ви притесняват, вземете спазмолитик или се свържете с нас. Следващите няколко дни може да имате оскъдно или цапащо кафеникаво кървене.

 

КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ОСТАНА НА ЛЕГЛО?

Както казахме по-горе,  процедурата се извършва най-често без упойка или с местно обезболяване, затова  може да си тръгнете  малко след изследването. След венозна анестезия е добре да се полежи 1 или повече часа,  докато    се почувствате  в състояние да си тръгнете. Добре би било някой близък да ви придружи до дома. Би трябвало да сте напълно работоспособна на следващия ден. Разбира се, добре е да не прекалявате  с физически натоварвания.

 

ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ЛИ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ?

Най-често се прави в първите дни след края на менструацията. Ако жената няма  менструация  хистероскопията може да се направи по всяко време.

 

КРИЕ ЛИ РИСКОВЕ И ОПАСНОСТИ  ЗА ЖЕНАТА?

Усложненията при диагностичната хистероскопия са под 0.8%, за които ще споменем при оперативната хистероскопия и хистерорезекция. Ако се поставя упойка, за да се сведат до минимум опасностите от алергична реакция, се прави  предварително тестуване и консултация с анестезиолог. Усложненията, свързани с оперативната интервенция, са много по-малко вероятни в сравнение с  пробното абразио, което се прави „насляпо”. Усложненията, които са свързани с източника на ток в нашата клиника, също са сведени до минимум, тъй като използваме биполярен ток . Той не преминава през тялото на пациентката , а се движи само между полюсите на „инструмента”.

 

Някои жени се притесняват, че при откриване на рак  има  опасност от разпространение на раковите клетки към коремната кухина. Няма място за никакво притеснение! Не се намират доказателства до този момент, които да свържат повишена заболеваемост от карцином след офис хистероскопия. При тази процедура, налягането в матката ,което се създава от водната струя, е много малко и опасността от преминаване на физиологичен разтвор през маточните тръби към коремната кухина е сведено до минимум.

 

ИМА ЛИ ДРУГИ МЕТОДИ И ЗАЩО ДА ИЗБЕРА ХИСТЕРОСКОПИЯТА?

Алтернатива на хистероскопията е пробното  сепарирано абразио. При него  се взима първо с малка кюрета  тъканен материал от канала на маточната шийка, след което каналът се разширява с т.нар. дилататори и с по-голяма кюрета. Съответно при разширяването на канала болката е по-голяма, както и травмата на шийката на матката. Обхожда се   кухината на матката и се остъргват стените, след което   се изпраща отново материал за хистологично изследване. Кюретата представлява инструмент, който прилича на лъжица с отвор по средата и остри ръбове. Обикновено манипулацията се извършва под краткотрайна венозна анестезия , работи се „насляпо”, като се разчита само на материала , който се изпраща за изследване и донякъде на тактилно усещане.

 

Офис хистероскопията е златен стандарт в гинекологията за диагностика при неправилни кръвотечения и задължителна част от изследванията при стерилитет. Ако се открият сраствания в маточната кухина, малки полипи, песари,  тя може да се превърне и в оперативна, за да бъдат отстранени. Тя също така е незаменима при стеснения в цервикалния канал с възможност за точна визуализация и отпрепариране на хода на канала. Инстументите, които се използват, са изключително фини  и с миниатюрен размер, но са абсолютно равнопоставени по качество и резултатност със „стандартните”.

 

В КОИ СЛУЧАИ НЕ СЕ ПРАВИ ОФИС ХИСТЕРОСКОПИЯ?

  • При установена развиваща се бременност
  • При профузно кървене-
  • При Активна Инфекция
  • При Диагностициран карцином на маточната шийка или на ендометриума

 

Разработват се все нови и нови техники, които са изключително полезни при диагностиката на:
-проходимост на маточни тръби
-състоянието  на канала на маточната шийка
-директен оглед на неразвиваща се бременност-диагноза на малформации и т.н. и т.н.

 

ВСЕКИ АКУШЕР ГИНЕКОЛОГ ЛИ МОЖЕ ДА ИЗВЪРШИ ОПЕРАТИВНА ХИСТЕРОСКОПИЯ?

Оперативната хистероскопия е ендоскопска техника , която изисква по-специализирано обучение и опит. В „MClinic“ такава специализация е преминала д-р Марта Дончева. Преди манипулацията тя ще се срещне с вас и ще ви разясни подробно състоянието Ви, как да се подготвите, кога да насрочите операцията, как ще протече тя и какво да очаквате в следващите дни.

Коментари

Анонимен
25 апр 2018 17:36

Здравейте, имам следните 2 въпроса: Заменя ли офис хистероскопията така нареченета цветна снимка за проходимост на тръбите. И вторият ми въпрос е - чувала съм, че след офис хистероскопия е настъпвала беременност при жени, които имат репродуктивни проблеми. На какво се дължи това и има  ли анучни доказателства? 

Здравейте, Офис хистероскопията и цветната снимка не стъпват на една база за сравнение. Техниката на мехурчетата /т.нар.Parryscope technique/при офис хистероскопията е съвсем нова и почива на физичния принцип на всмукване от свободния коремен край на тръбата, при условие,че е отворен. Достоверността е около 98%. Офис хистероскопията, обаче засега не може да отмени цветната снимка по отношение на поставяне на диагноза. Положителното е ,че е безвреден и дава директна визуална картина на влагалището,шийката,цервикалния канал и маточната кухина. Офис хистероскопията като чисто диагностична процедура няма отношение към забременяването, освен в чисто психологически аспект .При офис хистероскопията, обаче, могат да се извършат редица оперативни техники,които да подобрят или възстановят репродуктивната функция на жената.

Здравейте д-р Дончева имам следния въпрос -на 35 години съм ,не раждала имам полип в матката под 1 см ,възможно ли е да бъде отстранен с офисхистероскопия със местна упойка ,а не с краткотрайна венозна? 

Предварително Ви благодаря !