Публикация

Научните събития са лукс за обикновения лекар

Лъскавите 5-звездни хотели отдалечиха лекари от науката и ежегодните срещи с колеги


Ще се опитам да коментирам темата относно конгресите и конференциите за лекарите от специалност Акушерство и гинекология, тъй като това е моята специалност и имам достатъчно наблюдения.

 

Началото на тези събития беше поставено преди повече от 25 години – съвместно с дружеството на АГ-специалистите, Окръжна болница „Бургас“ и АГ-отделението. Колегите добре си спомнят тези ежегодни срещи, очаквани с голям интерес и нетърпение, които се провеждаха в с. Китен – в санаториума на МНЗ. Обикновено тези събития се случваха в началото на летния сезон, а атмосферата, която цареше, беше изпълнена с ентусиазъм и приповдигнатото настроение от срещите с колегите, слънцето и морето.

 

Конферентната част (основно сутринта) беше масово посещавана, защото темите за разискване бяха изключително добре подбрани. Присъствието на фирми също беше многобройно, а щандовете им бяха оборудвани с достатъчно презентационни материали.

В следобедните часове имаше време за кратък отдих и разходки край морето, след което започваше научна сесия.Вечерите бяха изпълнени с много смях и веселие – приятни разговори с хора от гилдията, танци, незабравими спомени… Нямаше фалш, натруфеност, претенции, защото мястото създаваше чувство на спокойствие и непринуденост. Настаняваха ни в бунгала, в малки или по-стари хотели, но всички ние бяхме щастливи в тази бохемска атмосфера.

 

За цялото това удоволствие се плащаше една твърде разумна сума, т.е. всеки от нас имаше възможността да заплати своето участие, за разлика от това, което се случва сега.

 

С годините тези форуми смениха своето местоположение, тъй като организаторите на тези събития (водещите професори и доценти главно от София) решиха, че Китен е „отеснял“ и не е подходящ за нарасналите им критерии и позиции. Насочиха ежегодните срещи в големите ни курорти – в луксозните 4-5 звездни хотели, защото според тях, те отговаряли на нивото на българския акушер-гинеколог. Вярно е, че събитията станаха по-добре организирани – квалитетна обстановка и големи зали, но като цяло се загуби онзи дух на ентусиазираните колеги от срещите в Китен. Затова пък разходите за едно такова събитие се увеличиха многократно. Все по-трудно е на колегите да посещават тези форуми. Фирмите, които имат щандове и спонсорират събитието, също се задъхват и не смогват да заплащат високите такси за участие и по-рядко подпомагат желаещите колеги да посетят тези срещи. Така ние лекарите извън София или „институтска“ болница, които практикуваме в периферни болници и кабинети се затрудняваме да присъстваме на тези полезни срещи и сме принудени да ги пропускаме.

 

Научната част – медицинска и фармацевтична - е основната задача на тези конгреси и конференции. Водещо значение има запознаване с новостите в областта на акушерството и гинекологията, новите методи и тенденции, възможността да обогатиш професионалните си знания. Информацията, придобита от тези форуми, не може да бъде заместена от срещите с медицинските представители по кабинетите или пък от интернет-пространството. Водещите специалисти в пряк контакт на т.нар. лекции поднасят много по-ясно, разбираемо и атрактивно новостите в тази област. Лекарите имат възможността да задават въпроси и разискват дадена тема. По такъв начин се повишават знанията, опресняват се старите такива, а ползата за нас лекарите от „периферията“ е голяма.

Всички знаем колко са полезни и колко много подпомагат нашите професионални знания и възможности провежданите конгреси и конференции по стерилитет, по климактерична медицина, ултразвук и т.н.

 

Отново ще се върна на материалната част – цената за участие за едно, такова събитие стана прекалено висока! Въпреки това, колегите ни ги посещават и представят себе си като лекари с твърде висок стандарт. Това ме кара да се замисля, дали това не е само фасада, заради 4-5 звездната луксозна обстановка, какво ги кара да се представят по този начин, какво е коствало всичко това на всеки един!? За хабилитираните лица е ясно, но за нас, обикновените лекари… ?

 

Време е, да се помисли за това, да бъдат намерени начини, основно от Министерство на здравеопазването, за спонсориране на такива събития, защото именно то и НЗОК изискват от нас продължаване, доживотно-надграждане и опресняване на нашите знания. Но как един лекар да отдели сумата от 400-600 лв. за събитие, траещо 2-4 дни?

 

Моето предложение е да се помисли за създаване на единен конгресен център на лекарите в България, където на ротационен принцип да бъдат провеждани събитията на всяка една медицинска специалност. Не е ли възможно отново да се върнем към главната цел – повишаване знанията и уменията на всички лекари?

 

Нека този, който изисква от нас да повишаваме нашата квалификация, бъде така добър и да осигури равни възможности за всички.

Аз от 3-4 години не мога да се похваля с посещение на конференция или конгрес, но много бих желал да присъствам, да се запозная с новостите, да се срещна с моите колеги. Това ме 

прави съпричастен към гилдията на българските акушер-гинеколози.

 

Скъпи колеги, вероятно и вие имате своята позиция по този въпрос. Моля, споделете я!

 

С уважение,

Д-р Анастас Стоянов

ТДКЦ Бургас

Коментари

Колегата Стоянов представя един сериозен проблем за голяма част от ГИЛДИЯТА. Преди десетина години на едно от заседанията на Управителния съвет на Дружеството по АГ и репродуктивна медицина , поставих този проблем и част от водещите колеги / работещи в София/ се изумиха как един Гинеколог не може да похарчи определена сума. Да но един преглед в различните региони на страната ни е с огромно финансова рамка - от 20 до 80 лева. Като се прибавят и апаратни изследвания и някой лабораторни тестове цената нараства. Населението в различните региони има  различна покупателна способност и естествено това рефлектира и във възможностите на лекарите. Позицията на ръководеното от Проф. Петров Дружество на АГ от до болничната помощ за по достъпна ценова оферта на мероприятието е алтернатива на ЛУКСА. 

Предлагам дискусия по въпроса и естествено след това - вземане на някакво решение в републикански мащаб.

ЗДРАВЕЙТЕ КОЛЕГА !  ПОМНЯ  ВАШЕТО ИЗКАЗВАНЕ  НА КОНГРЕСА . НО  КАКТО ТО  , ТАКА  И МОЕТО  СЕГА ВЕРОЯТНО ЩЕ  ОСТАНЕ  БЕЗ  ПОСЛЕДСТВИЯ .  НО КАКВО ПЪК  НИЕ СМЕ  СЕ ОСМЕЛИЛИ ДА  ИЗКАЖЕМ  МНЕНИЕ .  НЕКА  И  ДРУГИ  КОЛЕГИ  КОМЕНТИРА И  СПОДЕЛЯТ  СВОИТЕ МИСЛИ И СТАНОВИЩА  !!!!!

Според мнението ми в по-голямата си част докладите са за студенти, академичните лица в повечето случаи представят фармацевтичен продукт на фирмата, която спонсорира тяхното участие. Повече можем да научим от чуждестранни периодични списания. А хотелите не е проблем, може и с помалко звезди.

БЛАГОДАРЯ  ЗА  ВАШЕТО  МНЕНИЕ - СПРАВЕДЛИВО Е .

Напълно, Ви подкрепям колега !

БЛАГОДАРЯ ЗА  КОЕТО. НО  ПОСЛЕ  КАКВА  ЩЕ  Е РЕАКЦИЯТА НА ТЕЗИ  ОТ  КОИТО  ЗАВИСИ ДОБРОТО И  ПРАВИЛНО РАЗВИТИЕ  НА  ПРОБЛЕМА ?

Напълно сте прав,колега!Напоследък някои от тези форуми се организират от специализирани фирми,често приближени (разбирай-с някакво участие) на видни специалисти,които печелят и на наш гръб.

ЗДРАВЕЙТЕ !  СПОДЕЛЯМ  ОПАСЕНИЯТА  ВИ . ТОВА  Е  ОТГОВОР  ЗА  КОЛЕГАТА  Д-Р  Л. ДИМИТРОВ