Публикация

Играта на открито пази децата от късогледство


Децата, които прекарват повече време навън и далече от телевизора, са по-защитени от късогледство.

Учени от Бостън твърдят, че дейностите на открито – не непременно спорт – ограничават развитието на късогледството при децата и младежите. Ръководителят на изследването д-р Джейн Гуайазда посочва, че една трета от американците страдат от късогледство, а процентите в някои части на Азия са много по-високи. 

Според нея причините за късогледството вероятно са както генетични, така и свързани с околната среда, но то се среща обикновено при хора, които имат работа, свързана с взиране отблизо.

Авторите на изследването са анкетирали родителите на 191 деца на средна възраст 13 години. Семействата трябвало да отговорят на въпроса колко време прекарват децата им пред компютъра, пред телевизора и в четене. Зрението на децата било изследвано всяка година. 

Резултатите от проучването показват, че късогледите деца прекарвали по-малко време навън – средно по 8,3 часа седмично, в сравнение с другите, които били на открито по 12,6 часа седмично.

Късогледите деца гледали и повече телевизия – съотношението е 12,5 срещу 8,4 часа седмично. Според учените причината е, че когато децата са навън, те гледат предметите от далечно разстояние, при което се блокира развитието на късогледството.

Прекарването на открито действа добре и защото слънчевата светлина предизвиква свиване на зеницата, от което се получава по-голяма дълбочина на фокуса и по-малко размазване, което се свързва с развитието на късогледството.

С други думи, очите виждат по-ясно на слънчева светлина и се предпазват от късогледството.

Учените са напреднали в знанията си за причините за късогледството при животните, включително и приматите. Според тях, образите, които се фокусират зад ретината, предизвикват удължаване на окото, което ги прави по-късогледи. Късогледството при животните може да се предотврати, като им се даде възможност да гледат надалече.

Обикновено късогледството се свързва с хората на умствения труд, които не спортуват и се движат малко. Някои данни наистина показват връзката между многото четене и късогледството, казва д-р Гуайазда, но новото проучване не потвърждава тази връзка. То показва, че невинаги децата, които прекарват повече време навън, четат или работят по-малко на компютър.

Коментари