Публикация

МЗ прие Проект на Националната здравна карта

Тя ще даде възможност Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предлагане на конкретни медицински услуги


 

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия с председател министърът на здравеопазването и днес беше одобрен от ръководството на МЗ.

Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна е 38 803

Направен анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Това означава, че проектът на НЗК предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците.

Приемането на Националната здравна карта ще даде възможност Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предлагане на конкретни медицински услуги. Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ.

МЗ ще публикува проекта на НЗК за обществено обсъждане за срок от 30 дни

След приемането на здравната карта от Министерски съвет и обнародването ѝ в Държавен вестник, тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците.

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ. С нея се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, което е предпоставка за воденето на ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години.

 

В прикачения файл може да се запознаете с презентация по проекта на Националната здравна карта.

 

Прикачени файлове

pdf
Национална Здравна Карта

Коментари

Анонимен
23 апр 2018 21:57

ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО , ЧЕ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ОБСЛУЖВА САМО И ЕДИНСТВЕНО НЗОК.ПАК ЩЕ СЕ ЛАНСИРАТ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ , КОИТО СИ ПЛАЩАТ НА НЯКОЯ ПАРТИЯ/СКРИТО ФИНАНСИРАНЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ С МИЛИОНИ/.НЕ КАСАТА ТРЯБВА ДА МОЖЕ ДА ИЗБИРА , А НИЕ ЛЕКАРИТЕ! НО ТОВА НЕ СЕ ХАРЕСВА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е ЩЕ СИ СТОИМ В МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ.ДРУГОТО Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА И ПАЗАРЪТ ДИКТУВА ,КОЙ ЩЕ ГО БЪДЕ.ДА СЕ ЗАДАВЯТ ДАНО!

Р.Р.  ЧУДЯ СЕ НА ТЕЗИ КОЛЕГИ, КОИТО СА ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛЕН КОМЕНТАР.НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ СА БИЛИ ТРЕЗВИ.

Честито - облекъл се Илия и пак .....

До момента през последните двадесет години се правиха 7-8 опита за Републиканска здравна карта. Населението на Трън, Малко Търново, Белоградчик или Силистренски район предвидени ли са в тази карта. Когато си на терен осъзнаваш най добре какво е нужно!!!  
- Пропорционално съответствие с броя на лекари специалисти в съответното направление: - Лекари специалисти по АГ:акушерки - 1:1,5 - отлично , но къде са акушерките, колко е наситено присъствието на специалистите по регионите??? Какъв ще бъде обемът на дейността - /стандарти и нива/ . Не пледирам завръщане към Семашко, но концентрацията не е най добрия вариант за периферията. А там са батаците, от там тръгват запуснатите случаи.
Внимателния прочит на публикуваната НЗК поставя доста неща за размисъл и дано тези които ще я прилагат се съобразят не само с "големите" !!!

Това са поредните чиновнически тъпотии. За толкова години не можаха (или по-точно не искаха) да направят ефективен контрол.  

Най -после нещо смислено!НА   Б АЗАТА НА ТАЗИ ЗДРАВНА КАРТА ТРЯБВА ИЗЛИШНИТЕ БОЛНИЦИ ДА СЕ ЗАКРИЯТ!!

Крайно време беше. Това обаче значи ли ,че ще се разкрият още болници с 8000 легла?

Браво! Най-после имаме имаме национална здравна карта и дано да е добре и правилно конструирана,за да бъде в помощ на всички нас!Доктор Людмила Костова-Враца