Публикация

Д-р Илияна Матеева: Капките на д-р Бах – най-нежната терапия срещу смазващия ежедневен стрес

Крайната цел е да сме спокойни, балансирани, уверени и много по-щастливи, заявява лекарката


Д-р Илияна  Енчева-Матеева е началник на отделението по рехабилитационна и физикална медицина в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Завършва Медицинския университет в Пловдив през 1996 г.  От 1999 г. работи като физиотерапевт в УМБАЛ „Пловдив“. Специалност по рехабилитационна  физикална медицина придобива през 2002 г. в Медицински университет в София.

Д-р Матеева има сертификат за Бахов терапевт. Разговаряме с нея по повод терапевтичните възможности на цветните есенции.

 

Много хора ли ползват капките на д-р Едуард Бах?

- Моето мнение, а и моите наблюдения са, е много хора използват капките на д-р Бах, но си ги купуват от аптеката, а неговата идея не е била такава. Целта е направата на индивидуални комбинации, защото много хора страдат от стрес, но при всеки е различен.

 

- С какво си обяснявате интереса към този вид терапия?

- С динамичното ежедневие, ниските доходи и безработица, които отпадат стреса. С отпадане на ценностите. Разводите сега са много по-чести, отколкото преди време, а за хората това означава, че и семейството отпада. Нямаме време да погледнем в себе си, да се погрижим за себе си.

Според д-р Бах болестните симптоми са следствие от определени душевни състояния (страх, потиснатост, ревност, изтощение и т.н.), които нарушават енергийния баланс в организма. Цветните есенции, ако са правилно подбрани, възстановяват този баланс и възвръщат естествената радост от живота, хармонизират душата, в резултат на което болестите изчезват.

 

- Това мода ли е или наистина виждат полза?

- Не бих казала, че е мода да се грижиш за здравето си. Дали има полза...трябва да се опита.

 

- Заслужава ли си пациентите да си дават парите за тях?

- Здравето е безценно, но всеки определя какви пари ще отдели за него и дали това е приоритет в живота му. Най-нежната терапия помага на нашето желание за поддържане на хармония в емоциите, а оттам и във физическото тяло, защото удовлетво­рява и възпроизвежда енергийния баланс в природата. Според д-р Бах болест­та е липса на единство между душата и лич­ността, което е следствие на съпротивата на индивида да следва пътя на душата си. Болест­та, въпреки привидната й жестокост, ни насоч­ва да открием същностните си грешки и, ако я приемем и разберем правилно, може да ги пре­махнем. Това би ни довело до възстановяване на физическо здраве и хармония.

 

- За кого са подходящи цветните есенции?

- Терапията е безвредна. Може да се ползва от бременни, бебенца, малки деца. В моята практика съм направила капки за деца и за техните семейства – когато дете има проблем, е добре да се лекуват и родителите.

 

- При какви оплаквания могат да се назначават?

- Цветните есенции се дават при емоционален дисбаланс – шок, паника, стрес, безсъние, депресия. Подходящи са за жени в менопауза, за пубертета, както и при тежки житейски ситуации.

Бих отбелязала, че есенциите имат уникален ефект при депресии и тревожни състояния, но под контрола на Бахов терапевт. В началото се дават заедно с антидепресантите, а по късно медикаментите отпадат и с времето човек остава само на капките.

 

- Кой е д-р Бах и как е стигнал до идеята да направи капките?

- Д-р Бах е лекар, бактериолог, хирург, човек дошъл с мисия за мир любов и свобода.

Роден е в Англия в далечната 1903 г., завършва медицина, създава орални ваксини и в 1928 г. открива първите три от общо 38 цветни есенции и така неуморно до последния си дъх. През1936 г. открива последната и на 27 ноември приключва земния си път, изпълнен с вяра, надежда и много, много любов към хората и живота. 

 

- А у вас как се породи интересът към неговата терапия?

- Бах ни е завещал една уникална, изключително проста и евтина система за лечение, безвредна и широко приложима при различни болести и ежедневни ситуации. Крайната цел е да сме спокойни, балансирани, уверени и много по-щастливи. 

 

- Как се справяте с противниците на идеята, които твърдят: „Също като хомеопатията и за капките на д-р Бах, не съществуват никакви научни доказателства за ефективност. Тоест те са неразличими от плацебо и не действат“?

- Няма научни доказателства за терапията,но няма и за много други медицински терапии. А и не мисля, че фармацевтичната промишленост ще позволи на нещо толкова лесно, достъпно и просто да се докаже, че лекува.

 

- Доверяват ли ви се пациенти от медицинската гилдия – колеги?

- Младите хора са обърнати към този вид терапия. Не всички споделят и коментират ефекта, но са доволни за себе си и търсят капките на д-р Бах.

 

 

 

Коментари