Публикация

Емел Емин: Лекарят и пациентът в Испания са приятели, а не врагове

Емел Емин: Лекарят и пациентът в Испания са приятели, а не врагове

През настоящата година отново ще участва на стаж по програмата в Австрия


 

За втори път плевенска студентка по Медицина участва в студентски практики и стажове по програмите на АСМБ, и за пръв път бе на стаж по програмата Еразъм+.  Емел Емин, е петокурсничка в МУ-Плевен. Първият й стаж е бил в Испания по обменните програми на АСМБ-България, като част от Международната федерация на студентите по медицина.

Емер ЕминМиналата година, отново била на обмен по програмите на АСМБ в Клиника по детска онкология в Бърно, Чехия, а след това на стаж в Испания по програмата Еразъм+.  В Испания била в Малага, където е бил първият и обмен. Този път стажът се провел в частна клиника, а не в държавна болница. По време на престоя си Емел,  стажувала в четири отделения - ендокринология, неврология, АГ и пулмология. Във всяко едно присъствала, както на консултации, така и в операционни зали, а дори и асистирала.

Плевенската студентката давала и дежурство в Спешното отделение на клиниката. Присъствала в спешен гинекологичен кабинет, в който постъпвали пациенти, не както си го представяме в България, защото се е случило нещо. „В тези кабинети, когато започне раждане – жените преминават първо през това отделение. Интересно за мен беше прилагането на т.нар. система триаж - разделяне на случаите по степен на спешност, както и кой пациент от какъв специалист има нужда. За това към самото отделение  имаше спешен гинекологичен, ортопедичен, хирургичен и др. кабинети. При постъпване на пациента, той се разпитваше още на регистратурата и от там се разпределя към съответното звено“, казва Емел Бейсин.  

Отношенията между лекар и пациент

 „Смея да твърдя, макар, че не ми се иска да е така, но пациентите в Испания имат съвсем друго отношение към лекарите, като осъзнавам, че това е последица от отношението на лекаря към пациента. Направи  ми впечатление, че когато пациента чака да бъде повикан от лекаря освен, че  това се анонсира със звукова система, специалистът излиза и съобщава името на човека, който е наред. След това се ръкува с него, а на излизане от кабинета се целуват и прегръщат. Пациентите имаха и същото отношение към мен - една студентка, която само наблюдаваше процеса.“, разказва Емел.  В отделенията по еднокринология и неврология, лекарите й позволявали да преглежда пациентите с тях.

Присъствах и на манипулации, като вземане на ликвор чрез пункция, също така имаше  интересни случай, като болни от Алцхаймер, каквито тук не съм имала възможност да видя. С тях много се работи, но е трудно. Въпреки всичко успях да науча много за заболяването, как протича, какви са нарушенията, но и какво е за семейството на пациента. Видях пациенти с лека степен на заболяването, но и такива в тежко състояние.“, допълва студентката.

 В отделението по АГ пък е присъствала на три операции, като едната е била за премахване на матка и яйчници, а другата за премахване на тумор на яйчника, като по време на нея е асистирала. „Любопитно ми беше, че в Испания операции по подов образувания на гърдата се извършват от АГ специалисти, а не от онкохирурзи, както е в България.  На въпроса ми, защо те извършват тези интервенции отговорът беше, че гърдата също е част от женската полова система“, казва Емел.

Интересно и любопитно по време на  стажа в Испания е била и процедура за  ин витро фертилизация, което в България, няма как да се види в държавна болница.

Студентските практики

студенстски практики за лекари, CredoWebСтудентските практики са по програмите на Еразъм+, която се подпомага от ЕС. Кандидатстването на първо ниво става към университета, в който се обучаваш, а успехът трябва да е над 4,5. Необходим е и сертификат за владеене на чужд език. Има страни, в които има изискване да се знае езикът на държавата, в която отиваш.  Доста от страните приемат студенти със сертификат по английски език.  Възможностите за кандидатстване пред студентите са  две: да  се кандидатства през университета, т.е. практиката да е в болници или университети, с които той има договори, а другата е сам да си уредиш студентския стаж.

Стажът по програмата Еразъм+ сама си уредих, като писах писма на доста клиники и болници в Испания, тъй като харесвам страната. В клиниката, в която бях имаше студенти от Португалия, Аржентина, Германия и Холандия. Контакт обаче имах само с момичета от Португалия и Германия, и то в края на практиката.“, допълва Емел.

Тя поясни, че всеки студент си избира, кога да отиде на практика. По програма Еразъм+ максималното време на обмен е в рамките на 12 месеца. Това не е само практика, но и семестриално обучение към университета в съответния град.  

 

Доста от болниците, на които писах отказаха да ме приемат, тъй като държат да имат договор с университета, но тази болница, въпреки чакането от 4 месеца, ми отговори положително.“, припомни си петокурсничката.  

През настоящата година отново ще участва на стаж по програмата в Австрия. „Всичко е късмет и винаги очаквам с трепет момента да бъда одобрена за желаната болница, град, държава. Този път съм по-целенасочена, тъй като искам да специализирам педиатрия или неонатология, за това писах до такива клиники в големите болници. Писах писма до болници в Германия, Австрия, Холандия и Дания, като отново след дълго очакване получих отговор за одобрение от клиника в град Клагенфурт, Австрия. “, завърши студентката от пети курс на МУ-Плевен, Емел Емин.

Коментари