Публикация

Тенисисти от 19 страни участват в 14-ото издание на турнира „Plovdiv cup“

Състезанието се организира с подкрепата на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ и на техния собственик доц. д-р Невен Енчев


Тенисисти от 19 страни от всички континенти без Австралия ще участват  в 14-ото издание на международния турнир  по тенис за юноши и девойки до 18 години „Plovdiv cup“ който е от втора категория на календара на ITF за купа "Пловдив" . Това съобщи на пресконференция президентът на домакините от ТК "Локомотив“ (Пловдив) и вицепрезидент на Българската федерация д-р Георги Крумов.  Състезанието се  провежда с подкрепата на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив и на  техния собственик - пловдивския предприемач доц. д-р Невен Енчев.

От 15 април започнаха срещите от квалификациите, а днес вече са мачовете от основната схема.  За първи път в турнира участват тенисисти от Венецуела, Казахстан, Канада и Тайланд, което е показателно, че с всяка изминала година интересът към него расте. Непрекъснато се повишава и класата му, като показател за това е, че водачът в основната схема Далибор Скрижина от Чехия заема осмото място в Световната ранглиста. Вторият в основната схема - румънецът  Филип Яну е на 18-о място, а третият  Джилберт Соареш от Бразилия е 35-и.

С интерес се очакват изявите на младия български талант Симон-Антъни Иванов. При девойките водачка в основната схема и голямата надежда на българския тенис Гергана Топалова.  
Финалът при юношите е в събота 21 април, а при девойките – ден по-късно. Главен съдия на турнира е Любомир Бадински.
"Доволен съм, че успяхме да превърнем турнира в запазена марка на пловдивския и българския тенис. Чрез него даваме път на млади състезатели. Не е лесно да се организира и развива такъв форум. Благодаря много за подкрепата на   верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив и на доц. д-р Невен Енчев, които  ни помагат много за организацията на състезанието, което стартира от пета, а вече е втора и се надяваме скоро да придобие първа", заяви д-р Георги Крумов.  Той припомни, че „Локомотив“ (Пд) помага и на деца с увреждания да тренират тенис, приобщавайки ги по този начин към спорта и обществото.
"Основната ми мотивация да помогна в първите години на турнира бе приятелството ми с д-р Георги Крумов, с когото се познаваме от деца. По-късно се запознах и с изпълнителния директор на ТК „Локомотив“ Дора Рангелова, с която вече работим много успешно.  Организаторите на турнира се борят всеки ден да реализират своята идея - да привлекат повече деца към тениса, което в други страни става без агитация. Мисията им е особено благородна, тъй като за няколко часа всеки ден откъсват малчуганите от кафенетата и компютрите, мотивират ги успешно да се развиват не само като спортисти, а и като  нахъсани млади хора и успешни личности, които да се реализират в България, а не да гледат към чужбина", заяви доц. д-р Невен Енчев.

Д-р Крумов добави, че на 20 април, петък от 18.00 часа в ресторант "Ретур" на базата на ТК „Локомотив“  ще бъде представена книгата "Пловдив-Локомотив и в българския тенис" на доайена на пловдивските спортни журналисти. Поканени да присъстват са известни пловдивски тенисисти и спортисти, общественици и деятели. Очакват се емблематични личности като Матей Пампулов, Тошко Енев, Мария Чакърова и много други. 


 

Коментари