Публикация

Какви са ползите за пациента от генеричните лекарства (ВИДЕО)

Пенсионери с хронични заболявания принудени да доплащат 75% от лечението си


Когато говорим за прогенерична политика, основното е, че пациентът трябва да бъде в центъра на системата. Една голяма част от българите с хронични заболявания са поставени в неизгодна ситуация от здравната система, при която заплащат между 75 и 50% от медикаментозното си лечение. Това обясни на среща между медиите и генеричната асоциация BG Pharma председателят на нейния УС Николай Хаджидончев, който е и изпълнителен директор на "Актавис".

 

Говорим за хора които са в тежко финансово положение, в голямата си част пенсионери с ниски доходи, допълни той.  Ако няма кой да им помогне финансово, те често нямат  възможност да плащат лекарствата си и да изпълняват терапията. Отказват се, а на по-късен етап попадат в болница с инсулт или инфаркт, където лечението им е много по-скъпо. Това е неприемливо както от човешка гледна точка, така и от социално-икономическа. Така разходите на публичните фондове нарастват много повече, отколкото ако се гарантира базовото лечение на тези социалнозначими хронични заболявания като мозъчносъдова болести или хипертония. Статистиката на хоспитализациите непрекъснато се покачва. 

 

Електронното здравеопазване е от ключово значение

 

Една прогенерична политика не може да се разглежда отделно от цялостната политика в здравеопазването. Нейната основа е електронна платформа, която трябва да обхване всички данни за заболявания и разходи за лечение на българските граждани. Така информацията ще бъде адекватна в реално време, ще има повече данни, които да се анализират и да се вземат решения, както краткосрочни, така и дългосрочни. Бюджетите ще бъдат по-добре оптимизирани и ще се даде възможност за увеличаване процента на реимбурсация. Тоест повече лекарства ще бъдат безплатни за пациентите. 

 

BG Pharma ще предложи конкретни текстове, които след обществено обсъждане може да станат повод за нормативни промени. Ако се приемат повече прогенерични мерки, от тях ще спечели ще спечелят пациентите, но и държавата. Ще има предсказуемост и една нормална работна среда за индустрията. Нека не забравяме че генеричната индустрия е един от ключовите сектори на икономиката в България, обобщи Хаджидончев.

 

ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ КОМЕНТАР ВЪВ ВИДЕОТО

Коментари