Публикация

Грижата за зъбите започва още от най-ранна детска възраст


Стоматологът д-р Жасмина Спасова в интервю за Хелт медия.


Д-р Спасова, започна ли да се повишава културата на българина относно денталното здраве?
Българинът ходи на зъболекар, когато това е наложително и когато вече боли. Само около 30% от пациентите идват профилактично.

Хубавата усмивка е не само дар от Бога, но е грижа и култура на самия човек. Смятам, че се оформя ново поколение - младите хора държат на външния си вид, на естетиката на белите зъби, на тяхната профилактика. За съжаление обаче ще отбележа, че масово хората не знаят как точно да си мият зъбите.

Кои са най-честите грешки, които се допускат при миенето на зъби?
Зъбите се мият вертикално, а не хоризонтално, както е популярно. Това е и най-честата грешка на пациентите, но е и задача на зъболекаря да обясни, въпреки че има достатъчно информация за това. Грижата за устната хигиена трябва да започне още от най-ранна детска възраст – след 1 годинка. В този смисъл семейното възпитание и родителите играят ключова роля.

Вие работите със съвременна техника, скъпото оборудване на зъболекарския кабинет гаранция ли е за качеството на работата?
Доброто оборудване е предпоставка, но по-важно е зъболекарят да обича професията си истински, без да бъде комерсиален, а също и да има достатъчно професионален опит. Моята практика като зъболекар е близо 20 години.

Как се преодолява при вас страхът на пациента от зъболекарската машина?
Преодоляването на страха изисква търпение и от двете страни. Младото поколение тук е категорично: „Искам упойка!” А по-възрастните се страхуват от нещо, наслоявано с години, че упойките по някакъв начин вредят. Те може би не знаят, че в днешно време упойките са много по-модерни, по-пречистени и щадящи здравето. Има упойки за хипертоници, със забавено действие и т.н. Да спестиш упойката, е дискомфорт, а не издръжливост в името на здравето.

Как пациентът избира своя зъболекар?
Много голям процент от пациентите идват при мен с препоръки, затова мога да кажа, че хората се доверяват на приятелския съвет. Удовлетворението на един пациент е вече своеобразна реклама за зъболекаря. Работя от 15 години в този кабинет и повечето пациенти много добре ме познават. Лекувам ги и между нас се е създало доверие.

Конкуренцията между стоматолозите е доста голяма, как я преодолявате и как привличате пациентите?
Интериорът в кабинета и атмосферата са приятни и не създават внушение за операционна. Работното време е съобразено с това на пациентите. Кабинетът работи до 20 часа вечерта, време, в което хората могат да дойдат и след работа, без да се притесняват, че ще имат проблеми с началниците си.  По време на криза цените на услугите са „антикризисни”, т.е. малко по-ниски. Кабинетът е специализиран за лечение на пародонтоза.

Освен това много колеги не желаят да работят с деца, а аз го правя с удоволствие. Трудно е с малки пациенти, защото техните реакции са непредсказуеми - особено ако родителят е в кабинета, детето започва да се жалва, да плаче, да капризничи. В такъв момент родителите пречат на зъболечението.

В кабинета лекуваме и възрастни хора – изработваме много добри протези и мога да се похваля, че работя с едни от най-добрите зъботехници в София.

Има и още един мит в съзнанието на хората, а именно, че за изваждането на зъб зъболекарят трябва да е едър мускулест мъжага, а всъщност има елегантна техника да се вадят зъби и с крехки дамски ръце.

Какви други съвети ще дадете за правилната грижа и профилактика на зъбите?
Препоръчвам на пациентите си да сменят често пастата си за зъби. Трябва да купуваме не само избелващи пасти или за свеж дъх, а и такива, които се грижат по-интензивно за венците ни. При по-младите вече се наблюдава пародонтоза и въобще болните венци не ги подминават като проблем. Това се дължи на много фактори. На лошата храна, на непрекъснатия стрес, на който сме изложени, тютюнопушенето, на липсата на витамин С, на употребата на повече сладки продукти, на рафинираната захар.

Пародонтозата, видимо или не, преследва всеки трети или четвърти българин. В кабинета провеждаме специални курсове за заздравяване на венците.
Относно избелващите процедури препоръчвам най-слабия процент избелващи вещества, защото те са най-щадящи към зъбния емайл. Съветвам пациентите си, ако са решили да използват подобни средства, да предпочетат нощното избелване. Трябва да се избягват кафето, черният чай, цигарите, червеното вино в периода на избелването.

Близо ли сме до световните стандарти в областта на зъболечението?
Да, особено по отношение на това, което се прави в България. Внасят се качествени материали, колегите работят на много добро ниво. Има и много чужденци от Германия, САЩ, Испания, Франция, които идват да се лекуват в България, защото у нас съотношението между качеството на услугата и цената е отлично.

______________

Д-р Спасова има 20 години стоматологична практика. През 1988 г. завършва Стоматологичния факултет на МА - София.  До 1993 г. е работила в Районната болница в Ихтиман и здравната служба във Вакарел.
От 1993 до 1998 г. е зъболекар в поликлиника към завод „Ворошилов”.
От 1995 г. работи в собствен кабинет.
За контакти: София,  ул. „Лайош Кошут” №5, тел.: 9 530 789; 0888 925 635
Работно време: понеделник – петък от 15:00 до 20:00 часа.
  

Коментари