Публикация

Десетки потърсиха помощ в „Медлайн-Централ Хоспитал“ след преяждане

Пациентите са прекалили по великденските празници и след тях. Приемът на комбинация от различни по вид храни натоварва цялостно храносмилателната система – стомаха, панкреаса, жлъчката, черния дроб и червата


Пациенти със силни болки в корема, повръщане, гадене, тежест под ребрата, отпадналост търсят помощ при лекарите в Центъра за безкръвни операции към верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Всеки ден през кабинета в Медицински център-1 минават между 4 и 8 души с такива оплаквания, съобщи д-р Васил Ангелов, началник на лечебното звено.

Наблюдава се зачестяване на оплаквания от храносмилателния тракт вследствие на прекаляването и честата злоупотреба с нерационална храна и алкохол. Докато преди пациентите бяха най-вече на възраст около 50-60 години, то сега се наблюдава тенденциозно тази пролет да се оплакват по-млади хора на 35-40 години. Ако трябва да говорим за храни, които се явяват най-честите дразнители, то  такива са пържените, мазните и храните, които съдържат голямо количество рафинирани захари. Лютото от край време е голям провокатор и отключва дразнения в стомашната област.

От екипа на  центъра, в който практикува диетологът д-р Радостина Гайдарова, обясниха причините: В психологията на българина е заложено схващането, че по празниците софрата трябва да е богата, а храненето на корем. Не се спазват никакви хранителни навици по отношение на биоритмите на хранене и буквално се яде от сутрин до вечер. Последиците от всичко това са дискомфорт и подуване на корема, болка, честото оригване, появата на киселини, някой път съпроводени с гадене и повръщане. Приемът на комбинация от различни по вид храни натоварва цялостно храносмилателната система – стомаха, панкреаса, жлъчката, черния дроб и червата.  В много от случаите оплакванията на пациентите са от повече от един засегнат орган.

Според  д-р Ангелов най-често поставяната следпразнична диагноза е холециститът, а най-опасните последици за жлъчния мехур са възможността да се перфорира, да се запушат жлъчните пътища или да образува фистула, което вече налага оперативно лечение. При голяма група пациенти се отключва и остър панкреатит, чието лечение също задължително се провежда в болнични условия, като в тежките му форми е животозастрашаващо. При много от преминалите болни се диагностицират различни форми на гастрит, който е най-лекия вариант  на по-горе изброените заболявания, защото болните се повлияват благоприятно и успяват да оздравеят само с корекции в хранителния им режим, който бива индивидуално съобразен с тяхното състояние.

Водещият хирург д-р Ангелов  и диетологът д-р Гайдарова съветват да се спазват някои прости правила, особено от тези, които са изкарали целите великденски пости. Преходът към ежедневното меню трябва да бъде плавен и постепенно да се включват храните, които до скоро са били ограничени. За предпочитане е да се избягват пържени и панирани храни,  преди сготвянето от месото да се отделят видимите тлъстини и да се намали количеството на сервираната порция.  Не трябва да се прекалява с алкохола, а газираните напитки е добре въобще да се изключат. Прясно изцедените сокове, особено тези от зеленчуци, влияят добре на стомашната и чревната флора. Спазването на диетичните препоръки на специалистите в областта, освен че спомага за избягването на стомашно-чревни оплаквания каквито са жлъчните кризи, но и ще възпрепятства отключването на затлъстяването, особено при хора, предразположени към него.

Коментари