Публикация

Безплатни прегледи за метаболитен синдром във ВМА

Безплатни прегледи за метаболитен синдром във ВМА

При хората с метаболитен синдром рискът от инфаркт и инсулт е 3 пъти по-висок


Кампания „Заедно срещу метаболитния синдром” ще се проведе на 23 април (понеделник) във Военномедицинската академия в София.

 

Прегледите ще се осъществяват от специалисти от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната от 09:30 до 12:30 часа, в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА.

 

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 305.

Консултацията не изисква направление от личния лекар.

 

Метаболитният синдром представлява група от рискови фактори

включваща централен тип затлъстяване, повишена кръвна захар над 6.1 ммол/л или захарен диабет, нарушен мастен профил, повишено артериално налягане над 130/85 mmHg.

 

Този тип затлъстяване се свързва с възникване на инсулинова резистентност и метаболитен синдром, а също така допринася и за развитието на артериална хипертония, нарушения в мастната обмяна и е независим рисков фактор за сърдечносъдова заболеваемост.

 

Централният тип затлъстяване се открива лесно чрез измерване на обиколката на талията: ≥ 89 см за жени и ≥ 102 см за мъже. 

 

Допълнителен фактор за възникване на метаболитен синдром е недостатъчната физическа активност

Генетичното предразположение, възрастта и хормоналните промени също са от значение.

Статистиката сочи, че при хората с метаболитен синдром има два пъти по-висока сърдечносъдова смъртност и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите.

 

Пациентите с метаболитен синдром са с пет пъти по-застрашени от развитие на захарен диабет тип 2.

 

С цел превенция специалистите препоръчват здравословни режими на хранене. Според проучванията, увеличената консумация на зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни, е успешна стратегия в борбата с диабета.

 

Високият прием на въглехидрати и наситени мазнини (сладкиши, червени меса, високомаслени млечни продукти) повишава опасността от диабет

 

Допълнителни съвети за храненето са намаляване на порциите, задължителна закуска, пиене на пълна чаша вода преди хранене за постигане на ситост, избягване на пържени и панирани храни, на пикантните подправки и солта, ограничаване консумацията на алкохол.

 

Пийте достатъчно количество вода

 

Минимумът не трябва да бъде под 1.5 л на ден, а при физическо натоварване - поне 3 л течности.

Пийте често, в умерени количества. Не оставяйте храна и лакомства на трапезата - това изкушава. Не забравяйте физическата активност, съветват още специалистите.

Коментари