Публикация

Розата - красиво лекарство от природата

Какви се лечебните свойства на красивото цвете


Древните медици лекували с розова вода нервни разстройства, при белодробни заболявания опушвали помещението с благовония от това цвете, при туберкулоза давали на пациента да мирише букет от рози, а при сърдечни и бъбречни заболявания използвали отвара от листата.

Какво съдържа розата 

Основен лечебен компонент на цветовете на розата е етеричното масло. То оказва стимулиращо действие на имунната и нервната системи на организма. Подобрява работата на ендокринните жлези. Отстранява склеротичните изменения в органите, възстановява и подмладява клетките. Нормализира дейността на храносмилателния тракт, отстранява дисбактериозата и компенсира недостига на ферменти в стомаха и червата. Облекчава спазмите на кръвоносните съдове в главния мозък, укрепва сърдечния мускул.

В листенцата на розата се съдържат витамин С, каротин, витамините от групата В и витамин К, участващ в хемопоезата (образуването на кръвните клетки). Що се отнася до минералните вещества, може да се каже, че в листенцата на розата е представена цялата периодична таблица на Менделеев. В тях има калций, оказващ позитивно влияние върху обмяната и усвояването на хранителните вещества от организма, повишаващ устойчивостта на инфекции. Листенцата съдържат и калий, необходим за нормалната дейност на сърдечносъдовата система, за процеса на образуване на кръвни клетки, за по-добрата работа на жлезите с вътрешна секреция. Съдържат и йод, благотворно влияещ върху щитовидната жлеза.

розата като лекарство е много богата на полезни вещества

Листенцата на розата са богати и на желязо, повишаващо нивото на хемоглобин. Съдържат и магнезий – отличен съдоразширител и спазмолитик. Има и селен, който активно се бори с остаряването на клетките.

В листенцата на розата са открити още цинк, манган, фосфор, хром, молибден, силиций, ванадий.

Цинкът е необходим за нормалния растеж на косата и ноктите, за възстановяване на тъканите и за правилното усвояване на витамините от групата В.

Манганът участва в белтъчната и енергийна обмяна на веществата, активира много ферменти.

Хромът помага за превръщането на въглехидратите в глюкоза, молибденът предотвратява появата на малокръвие, силицият е важна активна част на съединителната тъкан, а ванадият влияе върху здравината на костите и зъбите, препятства и образуването на холестерол.

 

Излиза, че розата е универсално природно лекарство

 

Цветовете ѝ трябва да се берат рано сутрин, когато въздухът е чист и влажен. Те не бива да се мият, за да не се унищожат полезните им съставки. Свежите розови листенца притежават висока бактериацидна активност – при съприкосновение с тях микроорганизмите умират за пет минути. Затова се използват при лечението на всякакви кожни заболявания.

А вдишването на аромата на свежите листенца или на розово масло помага при пристъпи на мигрена, световъртеж, повдигане и слабост. Това е особено полезно при проблеми с нервната система, невроза, депресии. Лечението се препоръчва и при настинка, кашлица или грип.

Коментари