Публикация

Безплатни прегледи за имунни дефицити в УМБАЛ „Александровска“

Безплатни прегледи за имунни дефицити в УМБАЛ „Александровска“

Те са препоръчителни за хора, които са по-податливи на инфекции


В периода 23 - 29 април УМБАЛ „Александровска” ще отбележи с редица прояви Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД), в сътрудничество с Международната фондация „Джефри Модел” и Българската асоциация на хора с ПИД.

 

Молебен за благословение и изцеление на всички, които страдат от ПИД, ще бъде отслужен в параклиса на болницата на 23 април от 12:00 часа, след което ще бъдат пуснати балони в небето в подкрепа на страдащите от такива заболявания.

 

Семинар за общопрактикуващи лекари 

на тема „Имунодиагностика и имунотерапия на ПИД“ ще се проведе на 26 април от 12:30 до 14:00 часа в залата на Клиниката по клинична имунология. Водещи специалисти ще запознаят аудиторията с особеностите при диагностиката и лечението на състояния, свързани с нарушен имунен отговор, с примери от медицинската практика. 

 

Профилактични прегледи – за кого са предназначени?

В периода 23-27 април се организират безплатни прегледи на деца и възрастни, имащи някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит:
•    Четири или повече отита в рамките на 1 година;
•    Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година;
•    Приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект;
•    Две или повече пневмонии в рамките на 1 година;
•    Забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
•    Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи;
•    Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция;
•    Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията;
•    Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта);
•    Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.

 

За деца (под 18 години) консултации ще се провеждат в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“ от 10:00 до 12:00 часа след предварително записан час на тел.: 0877 571 269. Тази година като нова инициатива ще бъде оценяван хуморалният имунен отговор на желаещите, чрез безплатно изследване на серумни имуноглобулини, IgG субкласове и постваксинален отговор към протеинови антигени.

 

Консултациите за хора над 18 години ще се провеждат в Клиниката по клинична имунология от 11:00 до 15:00 часа след предварително записан час на тел. 0877 570 898.

 

ПИД включват над 300 редки заболявания

При тях има нарушение в структурата и/или функцията на определени звена от имунната система. Тези заболявания се причиняват от генетични дефекти, някои от които са наследствени. 

 

Пациентите с ПИД обикновено са по-податливи на инфекции, които са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки и трудно поддаващи се на лечение. 

 

Около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани

дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика. 

 

Основна цел на Експертния център на УМБАЛ „Александровска“ е осигуряването на съвременни, качествени и достъпни грижи за хората с ПИД.

 

Благодарение на инициативите по време на Световната седмицата на ПИД, свързани с популяризирането на проблема, през последните 7 години в Клиниката по клинична имунология и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” са новодиагностицирани 59 пациенти, от които 36 през последните две години. Този резултат е съпоставим с другите европейски страни.

 

Специалистите от Експертния център по редки болести – Първични имунни дефицити, и Функционалния експертен център „Джефри Модел“ са на разположение на гражданите за подробна информация относно имунните дефицити. 

 

Запитвания могат да бъдат отправени по няколко начина:
- facebook: Първични имунни дефицити PID Center-Bulgaria, 
- тел.: 0877 570 898, e-mail: bgpidceter@gmail.com

 

Повече за Световната седмица на ПИД на адрес:  www.worldpiweek.org
 

Коментари