Публикация

Ваксина срещу варицела влиза в имунизационния календар

Възрастните над 65 ще се имунизират безплатно срещу грип


"За да няма епидемии в страната, имунизационният обхват на населението трябва да е над 95%" - това каза  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на семинар „Ваксините действат, за да ни защитят“ , който се проведе по инициатива на Българското сдружение по иновативна медицина във връзка с предстоящата Европейска имунизационна седмица (23 - 29 април).

Имунизационният обхват в България не е лош, макар да има много спекулации в обратна посока. В общественото пространство често се лансират твърдения, че имунизационният обхват е критично нисък и това ще доведе до страшни последици. Всъщност ваксиналното покритие в страната ни по голяма част от задължителните имунизации е 92-93%, подчерта националният консултант, като поясни, че това макар да е една добра цифра, все още има много работа, за да се достигнат оптималните нива. Показателно, в добрия смисъл, е че сред най-малките са най-високи нивата на изпълнените задължителни имунизации. С повишаване на възрастта, процентът на ваксинираните намалява. Това важи, както за задължителните имунизации, включени в имунизационния календар, така и за препоръчителните.

 

Д-р Ангел Кунчев, национален здравен консултант"Задължителните и препоръчителните ваксини са еднакво ценни, еднакво важни и еднакво предпазват от важни болести. Разликата е чисто организационна - задължителните са със задължителен характер и се заплащат от държавата, докато препоръчителните са по решение на родителя или на отделната личност. В препоръчителната част също се работи в посока реимбулсиране, засега за някои рискови групи." - поясни д-р Кунчев.

Срещу кои болести са 11-те задължителни ваксини

  • туберкулоза;
  • вирусен хепатит Б;
  • дифтерия, тетанус, коклюш (дифтеткок) ;
  • полиомиелит;
  • хемофилус инфлуенце тип Б;
  • пневмокови;
  • морбили, паротит, рубеола.

Препоръчителни са ваксините срещу

  • жълта треска; списък на задължителните ваксини и на препоръчителните ваксини
  • хепатит А;
  • ротавируси;
  • човешки папиломен вирус (HPV);
  • грип;
  • менингококи;
  • бяс, коремен тиф или ККХТ, прилагани на лица, извън тези, които са посочени в чл. 21, ал. 1, чл. 22, ал. 1 и чл. 23, ал. 1 от наредба 15 на МЗ.

И задължителните, и препоръчителните ваксини са еднакво важни за здравето на човека, както и за колективния имунитет.

 

Към момента в България нямахме ваксина срещу варицела, макар от този вид шарка през 20017 г. заболелите в страната ни са били 25 007, от които 430 са били хоспитализирани, а при 2-ма, възрастни, изходът е бил летален. Очакванията  са, че

през 20018г. от варицела ще се разболеят 30 000 българи

17 страни от ЕС са добавили ваксината срещу варицела в имунизационния си календар. В САЩ ваксината се прилага от 20 години и резултатът е - 80% по-малко заболели. МЗ предвижда промяна в имунизационния календар като вероятно през 2020 година ваксината срещу варицела ще бъде добавена. Според националния ни консултант най-вероятно тя няма да бъде със задължителен, а с препоръчителен характер. Припомняме, че макар варицелата да е болест, която минава сравнително леко при децата и след нея да се изгражда траен имунитет, тя може да доведе и до сериозни усложнения, особено при хора от рисковите групи. С напредване на възрастта варицелата минава изключително тежко и не са редки случаите с фатален край.

 

Другото предложение за промяна в имунизационния календар е въвеждането на безплатна грипна ваксина за хора над 65 годишна възраст. Към момента

България е единствената страна в Европа, която не реимбурсира грипа

Работи с в посока през 2019 г. държавата да поема разходите за противогрипна ваксина за хора над 65. Това е една от групите, която ежегодно е сред най-тежко засетнатите от грипните вируси и сред които усложненията и смъртността вследствие на вирусни инфекции са най-чести. Експертният съвет към МЗ отправи официално предложение това да се случи- ваксината срещу грип да бъде безплатна. Предвижда се до август 2018 г.  да бъде  изготвена и внесена Национална програма за профилактика на сезонния грип. Ако тя бъде приета и стартира през 2019г., това означава, че през есенния сезон на идната година хората над 65г. ще могат да се ваксинират безплатно.

 

С цел спазването на препоръките на СЗО и добрите европейски практики, се планува да бъдат намалени приемите на ваксините срещу туберкулоза и пневмококови инфекции. Макар в по-голямата част от страните на ЕС туберкулозата да е напълно изкоренена, България е на едно от водещите места, заедно с Полша, по туберкулозно болни.

 

МЗ предвижда масова информационна кампания относно ваксините и тяхното действие, която да достигне всички слоеве на населението.

Честното говорене минимализира проблемите.

подчерта д-р Ангел Кунчев, акцентирайки на важността от диалог между родители и институции, като добави, че за радост в България отказат от ваксина за миналата година е под 1 процент.

 

"България има най-демократичната система за съобщаване на нежелани реакции от ваксини, като всеки може да го направи на сайта на ИАЛ."

 

За изминалата 2017 г. съобщените нежелани реакции от ваксини от страна на граждани са 60. За сравнение - през 2017 година са ваксинирани над 2 200 000 души.

 

Важно е да припомним:

Всеки може да подаде сигнал за нежелани реакции от ваксини (НРВ) по един от следните начини:

На страницата на ИАЛ - чрез попълване на формуляр

Чрез съобщаване на личния лекар - лично или чрез писмо

Чрез съобщаване в МЗ - лично, по телефона или чрез писмо

Чрез обаждане или писмо до производителя на ваксината

 

 

От 23 до 26 април се провежда Европейска имунизационна седмица, в чийто фокус е действието на ваксините върху отделния човек и общността

Коментари

Крайно време беше и в България да се ваксинират децата за Варицела.Дори само заради неприятните изживявания,които предизвиква-най-вече сърбежа,а и при малките деца,които несъзнателно разчесват крустите ,остават неестетични белези ,особенно по лицето.Да не споменаваме пък колко тежко ,най-често възрастните,непреболедували в детството си, прекарват болестта.Адмирирам намарението на МЗ за въвеждане на ваксината.

Браво,Доц.Кунчев!Отдавна чакаме да се въведе ваксина срещу болестта Варицела.Ние, педиатрите ,често се сблъскваме с това заболяване и макар че преминава без последствия, понякога ни изненадва с усложнения ,а когато се разболеят възрастни пациенти има лоши последствия с усложнения и дори смъртни случаи-затова приветствам намерението на МЗ за въвеждане на тази ваксина!Доктор Людмила Костова-Враца -26.04.2018г.