Публикация

Плевенски специализант по УНГ болести проведе слухов скрининг за деца от предучилищна възраст

Плевенски специализант по УНГ болести проведе слухов скрининг за деца от предучилищна възраст

Близо 140 малчугани са обхванати в рамките на три дни, а 12 от тях се е оказало, че имат проблем със слуха


За трета поредна година със съдействието на Лайънс клуб – Видин и Клиниката по УНГ болести в Плевен, се проведоха скринингови  слухови прегледи. Тази година са осъществени от д-р Юлия Тодорова, специализант в Клиника по УНГ-болести при УБЛАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Обхванати са 138 деца от предучилищните групи в детските градини във Видин, в рамките на три дни, като при 12 малчугана, са с установени проблеми със слуха. Те са насочени към специалист по УНГ,  за допълнителни изследвания. Самото изследване е по канадски метод, като представлява игра на таблет, казва д-р Тодорова.

И продължи, че причините за намаление на слуха са различни.  При децата  може да е банална ушна кал във външният слухов проход, която да води до намаление на слуха. Може и да са по-сериозни причини,  като среден отит, перфорация на тъпанчето, и увреждане на сетивните клетки и слуховият нерв.

За това е добре в предучилищна възраст да се прави такава диагностика, защото в последствие в училище децата се справят по-зле, защото не чуват някой звуци или чуват по-слабо, а причината е, че имат проблем със слуха.

Като специалист по УНГ-болести мога да кажа, че сега във всички родилни отделения в страната разполагат с апарат, който прави изследване  отоакустични емисии. Това е т.нар. неонатален скриниг на слуха. Всички новородени преминават през него.

Но в България няма друго място освен в Плевен, където се прави този  скриниг на слуха за по-големи деца. Важно е, родителите да обръщат внимание на децата си, а ако забележат, че малчуганите увеличават повече телевизора или когато детето е с гръб, и те му говорят,  а то не се обръща, или често задава въпроси за повторение, може да се мисли, че има проблем със слуха.

Рискови са и децата, които имат чести ушни инфекции, прекарали са вирусни заболявания или травма на главата.

 

Д-р Юлия Тодорова, специализант по УНГ-болести към Клиниката по УНГ при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Завършила е МУ-Плевен. Насоката, в която иска да се развива е в сферата на детската аудиология, както и сферата на онкохирургията. 

Коментари