Публикация

Д-р Маринчева: Течно-базираната цитонамазка открива много по-рано раковите клетки

Това ново изследване хваща дори най-ранните етапи на развитие на рак на маточната шийка и елиминира често допусканите при обикновена цитонамазка грешки


Цитонамазката е едно от задължителните профилактични изследвания при жените, което трябва да се прави веднъж годишно. Основна цел на този срининг е да открива в ранен стадий развитието на ракови клетки. При него се взимат повърхностни клетки от шийката на матката и се изследват под микроскоп за предракови промени. В този тест установяването на определени видове човешки папилома вирус (HPV - 6, 11,16 и 18) е много  важно, тъй като доказано той води до рак на шийката на матката. В много европейски страни златният  стандарт при скрининга и профилактиката  на рака на маточната шийка е течно-базираната цитология, която вече се прилага и у нас. За предимствата на този метод разговаряме с клиничния патолог на лаборатории „Лина” д-р Ярослава Маринчева.

 

Д-р Маринчева, каква е разликата между конвенционалната цитонамазка и течно-базираната, която добива все по-голяма популярност?

Течно-базираната цитонамазка е подобрение на конвенционалната. Тя изключва редица от грешките, допускани при стария метод, и същевременно открива много по-рано предтуморни изменения в клетките на цервикса. Подобренията започват още с вземането на материала, включват достигането му до лабораторията и завършват с оценката от патолога. В новото изследване пробата се взима с помощта на специални комплекти, които съдържат контейнер с течна среда за по-добро съхранение и транспортиране на пробата и четка с формата на шийката на матката за по-голяма прецизност. Самото изследване на намазката се извършва с помощта на високотехнологичен апарат ThinPrep 2000, който свежда до минимум риска от грешки.

Какви са предимствата на течно-базираната пред обикновената цитонамазка?

Изследването има множество предимства пред конвенционалния метод, като при него фалшиво положителните и фалшиво отрицателните резултати са много по-малко. Най-много грешки при конвенционалната цитонамазка се допускат в преданалитичната фаза и се отнасят до начин на взимане на материала, неправилно съхранение, време и начин на транспортиране. Единият проблем е, че при взимането на материала за конвенционални цитонамазки някои гинеколози не достигат до зоната на трансформация, където най-често възникват туморите. Втората често срещана грешка е, че обикновено пробата се нанася на две предметни стъкла, които се слагат едно върху друго и после се транспортира до лаборатория. При допира на стъклата обаче,  клетките от двата вида епител се смесват, ядрата се слепват и това нарушава качеството на препарата. Всички тези противопоказания могат да се избегнат с помощта на комплектите за течна цитология.

На какво се дължи прецизността на течно-базираната цитонамазка? 

Пробата се взима със специална четка, която наподобява формата на шийката на матката и позволява едновременно да се вземе материал и от канала и от шийката (двете места, които задължително трябва да се оценят). Четката е изработена от много мек материал и това изключва обичайното разраняване на шийката и попадането на кръвни клетки в пробата.

 

Благодарение на контейнера с течна среда пробата може да се запази до 8 седмици на стайна температура. Това помага за лесното й пренасяне и изключва риска от замърсяване на материала.

 

Пристигнал в лабораторията всеки контейнер се залага директно в специалния апарат за обработка и това елиминира възможността за човешка грешка. Обикновено цитонамазките подлежат на обработка от лаборант, но дори най-добрият лаборант може да допусне грешки, заради недостатъците на самата процедура, докато апаратът е много строго калибриран и това не би могло да се случи при него.

 

Апаратът филтрира на тънък слой клетките и позволява на клиничния патолог да види поотделно всяка една от тях. Докато обработените по конвенционалния начин клетки се наслагват една върху друга и са примесени със слуз, кръв и други възпалителни клетки, което замъглява картината.

 

Качеството на препарата е от огромно значение, тъй като карцином може да се развие дори от една единствена клетка. Измененията в клетките са много по-видими при една течно-базирана цитонамазка. Тоест, ние можем да предположим наличието на човешкия папилома вирус още на самата намазка. Освен това,  при установяване на HPV,  от същия препарат биолозите могат да извлекат ДНК на вируса, което доказва наличието му по безспорен начин.

 

Методът открива също дали пациентката има остро или хронично възпаление, дали страда от вирусна, гъбична или бактериална инфекция и дава достатъчно информация за едно адекватно лечение.

Доколко това изследване е достъпно за българските жени?

Това е сравнително нов метод за България (практикува се у нас от 7-8 години), но все повече пациентки се информират за неговите предимства и сами предпочитат това изследване. За съжаление то не се поема от здравната каса и пациентката сама трябва да го заплати. Цената на течно-базираната намазка е с около 15-20 лева по-висока от обикновената, като половината от сумата се формира от консумативите. Заради прецизността на този метод обаче цената често се компенсира, тъй като не се налагат допълнителни изследвания и контролни проби. Бих казала, че това е една добра инвестиция в здравето.

 

 

Коментари