Публикация

КАКВО СЕ СЛУЧВА С МОЗЪКА НИ ДОКАТО СПОРТУВАМЕ

КАКВО СЕ СЛУЧВА С МОЗЪКА НИ ДОКАТО СПОРТУВАМЕ

Не само ендорфинът може да повишава настроението ни, има и още нещо


Хората казват, че упражненията лекуват почти всичко – от депресия, до загуба на паметта, Алцхаймер, Паркинсон и т.н. В същото време, подобно на темата за съня, открих, че нямам почти никакво научно познание за това какво правят упражненията с тялото и мозъка ни.

“Да, да, знам всичко, знам за ендорфина, който ни кара да се чувстваме добре, и за ползата от правенето на упражнения.” Това е, което бих казал, ако някой повдигне темата. Чел съм по нещо оттук-оттам, но все пак не съм се интересувал от връзката между упражненията и начина, по който ни се отразяват.

Вдъхновен от последната публикация, която прочетох, а именно “Какво ни прави щастливи?”, съм на път да открия връзката между редовните тренировки и това защо ни карат да се чувстваме щастливи.

 

Какво отключва щастието в мозъка ни, когато правим упражнения?

Повечето хора са наясно какво се случва с тялото ни, когато спортуваме. Изграждаме мускулна маса и ставаме по-силни и издръжливи. Усещаме как при редовни тренировки всекидневните дейности като изкачването на стълби стават все по-лесни. Но щом стане въпрос за мозъка и настроението ни, връзката не е толкова ясна.

Фразата “отделя се ендорфин” е нещо, което казвам по-скоро, за да изглеждам умен, а не защото знам какво значи в действителност. Ето какво се случва всъщност:

Когато започнете да правите упражнения, мозъкът ви го приема като стресов момент. Тъй като сърцето ви се натоварва повече, мозъкът ви мисли, че или се борите с враг, или бягате от него. За да предпазите вас и мозъка ви от стреса, отделяте протеин, наречен невротрофичен фактор. Този протеин съдържа защитен и репаративен елемент за невроните на паметта ви и действа като бутон за нулиране. Това е причината да се чувстваме толкова спокойни, дори щастливи, и нещата да ни изглеждат по-ясни след като сме тренирали.

В същото време ендорфинът, друг химикал, който се бори със стреса, се отделя в мозъка ви. Както пише изследователят МакГовърн, неговото главно предназначение е:

“Ендорфинът има за цел да намали дискомфорта от тренировката, да спре болката, а също така е свързван дори с чувството на еуфория.”

Като цяло, много неща се случват в мозъка ни и често той е много по-активен по време на упражнения, отколкото когато просто седим или сме се концентрирали в нещо.

Невротрофичният фактор и ендорфинът са причините правенето на упражнения да ни кара да се чувстваме добре. Леко притеснителната част е, че те имат много сходно и пристрастяващо действие като това на морфина, хероина или никотина. Каква е единствената разлика между тях? Е, в действителност ендорфинът и невротрофичният фактор са полезни за организма ни.

 

Ключът към засилването на чувството на щастие чрез упражнения: Не правете повече упражнения, а се съсредоточете върху времето на тренировките.

Ето тук става интересно. Знаем основните причини да се чувстваме щастливи и какво се случва в мозъчните ни клетки по време на тренировка. Сега най-важното е да открием как да го превърнем в оптимален и дълготраен процес.

Съвременно проучване на университета Пен Стейт хвърли светлина по въпроса, а резултатите бяха шокиращи. Открили са, че, за да сте по-продуктивни и щастливи в определен работен ден, няма значение (ако тренирате редовно) дали сте правили упражнения точно в този ден:

“Тези, които са тренирали през изминалия месец, но не и в деня на проверката, обикновено се справят по-добре с теста на паметта от хората със заседнал начин на живот, но резултатите им са далеч от тези на изпитаните, които са тренирали същата сутрин.”

Най-продаваният автор на Ню Йорк Таймс, Гретчен Рейнолдс, е написала цяла книга по въпроса, озаглавена “Първите двадесет минути”. Ключът към най-високото ниво на щастие и здраве не е да станете професионален спортист. Точно обратното, нужно е много по-малко, за да се достигне върхът на щастието и продуктивността във всекидневния живот:

“Първите двадесет минути раздвижване, ако човек е водил наистина заседнал начин на живот, оказват най-благоприятно влияние върху здравето ви. Продължителността на живота ви се увеличава, а рискът от заболявания намалява – всичко това се случва в първите двадесет минути физическа активност.”

Наистина, може да релаксирате и няма нужда да търсите поредната изтощителна тренировка. Всичко, което трябва да направите, е да се фокусирате за 20 минути, за да засилите чувството на щастие на макс всеки ден:

“В дните за тренировка настроението на хората значително се повиши след изпълняване на упражненията. Настроението се запази почти същото и в дните, когато не тренираха, с изключение на чувството им за спокойствие, което изчезна.” (Бристолски университет)

 

Как да направите така, че тренировките да станат част от вашия живот: Танцът с ендорфина

Е, сигурно ще кажете, че се радвате да го чуете, но започването на редовните или дори всекидневните тренировки все пак е по-лесно да се напише, отколкото да се направи. В края на краищата, изисква се голяма концентрация, за да придобиете навика да спортувате всеки ден. Най-важното нещо, на което първо трябва да обърнете внимание, е, че правенето на упражнения е основен навик според Чарлз Дъхиг, автор на бестселъра на Ню Йорк Таймс “Силата на навика: Защо правим това, което правим, в живота и работата”. Това значи, че всекидневните тренировки могат да ви донесат не само щастие, но и израстване във всяка друга сфера на живота ви.

В една своя публикация наскоро, Джоел пише за силата на всекидневните упражнения в неговия живот. По случайност, той следва горепосочените правила много стриктно и прави упражненията преди каквото и да било друго през деня. Той пише:

“До 9:30 часа вече съм приключил с най-важните си работни задачи в рамките на 1 час, ходил съм до фитнеса и съм направил страхотна тренировка и 30 минути съм отговарял на имейли. Едва 9:30 е, а аз вече съм свършил толкова много неща и се чувствам превъзходно.”

Говорил съм на дълго и широко с Джоел за неговия навик да тренира и ето някои от най-важните неща, които трябва да правите, за да се подготвите за успех и да направите всекидневните си упражнения забавни:

 

Сложете екипа си за фитнес близо до алармата или телефона си преди да си легнете:

Тази техника изглежда много проста, но е една от най-успешните. Ако приготвите всичко необходимо за тренировка преди да си легнете и поставите алармата до екипа, ще ви е доста по-лесно да се решите да го облечете.

 

Следете резултатите и ги записвайте след като приключите с тренировката си:

Когато опитвате да тренирате редовно, ключът към успеха е упражненията да се превърнат в навик. Един от начините да го направите е да създадете така наречената “награда”, която да ви напомня за приятното чувство от тренирането. Вече има доста фитнес приложения, които може да са ви от полза. Пробвайте Fitocracy или RunKeeper, за да записвате тренировките си. Опитайте да записвате всичко много точно. Впишете резултатите точно преди да влезете под душа или когато излизате от фитнеса.

 

Помислете за лек старт:

Ето една малка тайна. В началото, когато започнах да тренирам, се упражнявах по 5 минути на ден, 3 пъти в седмицата. Можете ли да си представите? Пет минути упражнения, 3 пъти в седмицата? Може би си мислите, че това не е нищо. И сте прави, задачата е много лесна за изпълнение и всеки може да се справи, а и може да я превърнете в навик. Ако тепърва започвате да тренирате, правете го не повече от 5-10 минути на ден.

Сигурен съм, че ако посветите малко време, може да си създадете невероятен навик за трениране, който ще ви накара да се чувствате по-щастливи, продуктивни и спокойни от когато и да било.

 

Последен бърз факт: Чувствате се най-щастливи от правенето на упражнения точно, когато започвате

Тренирайте, отделянето на повече невротрофичен фактор в мозъка повишава настроението. Едно проучване откри, че ефектът е подобен на пристрастяване към наркотични вещества. Затова, когато започнете да правите упражнения, чувството на еуфория е най-силно:

“Отделянето на ендорфин има пристрастяващ ефект и с времето са нужни все повече физически упражнения, за да се достигне същото чувство на еуфория.” (МакГовърн)

Това значи, че ако никога преди не сте тренирали или не сте правили упражнения от много време насам, чувството на щастие ще е възможно най-високо, ако започнете сега.

Тренирането и как то влияе на нивото на щастие е една изключително интересна тема за мен. Опитвали ли сте и какви резултати сте забелязали? С удоволствие бих изслушал мнението ви за това как упражненията и щастието вървят ръка за ръка.

 

Източник: http://www.bgbeactive.org

 

Коментари