Публикация

Диабетна полиневропатия – помощ с алфалипоева киселина и витамини B

Диабетна полиневропатия – помощ с алфалипоева киселина и витамини B

При диабетната полиневропатия могат да настъпят редица сериозни усложнения, някои от които са животозастрашаващи


Д-р Веско Стоилов, ендокринолог, ДКЦ 1 – Пловдив:
Диабетната полиневропатия е едно от най-често срещаните усложнения на диабетa. При нея се нарушава функцията на нервните влакна, важни за чувствителността на крайниците. Тя засяга от 50 до 75% от пациентите със захарна болест.

Факторите, които провокират това заболяване, не са напълно изяснени.

За такива се определят:
• хипергликемията; 
• лошият гликемичен контрол;
• оксидативният стрес;
• недостигът на невротропните витамини;
• тютюнопушенето;
• употребата на алкохол;
• артериалната хипертония;
• дислипидемията.

 

Диабетната полиневропатия е едно от най-често срещаните усложнения на диабетa

 

 

Симптомите 

При дисталната симетрична сетивно-моторна форма оплакванията са от болки в стъпалата и подбедриците, изтръпване, парене, чувство на хладина и мравучкане, слабост и крампи на мускулите на подбедрицата. 

 

При автономната форма има нарушения във функциите на вътрешните органи – смущения в моториката на гастроинтестиналния тракт (диария и запек), пикочно-половите функции, намалено или повишено изпотяване, болки в абдоминалната и торакалната област, ортостатична хипотония (рязко спадане на кръвното налягане при изправяне), аритмии и тахикадрии.

Установяване 

Диабетната полиневропатия се диагностицира чрез снемане на анамнеза за боледуване от захарен диабет, както и чрез специфични изследвания - клинично, неврологично и електромиография (ЕМГ).

 

Диабетната полиневропатия се диагностицира лесно

 

 

Терапия

За успешното лечение на диабетната полиневропатия е много важно:
•  Да има добър гликемичен контрол;
•  Терапия с алфалипоева киселина, витамин В, вазоактивни медикаменти, габапентини, лечение на уринарните инфекции, редовно преглеждане на стъпалата и пръстите за рани.

Възможни усложнения

При диабетната полиневропатия могат да настъпят редица сериозни усложнения, някои от които са дори животозастрашаващи. Поради липса на чувствителност на крайниците, болните могат неволно да се наранят по стъпалата. Предизвиканите рани заздравяват трудно и да се инфектират. Впоследствие се стига до разпад на тъканите и гангрена, чието единствено лечение е ампутацията.

Профилактика

Най-добрият начин за профилактика на това заболяване е редовният и стриктен контрол на кръвната захар, кръвното налягане. Да се спазват общоизвестните правила за здравословен начин на живот, да се преустанови тютюнопушенето.
Алтернативен метод е акупунктурата.

 

Aлфалипоевата киселина помага при диабетна полиневропатия

Доказано е, че някои вещества забавят прогресията и подобряват състоянието при диабетна полиневропатия

На първо място това е алфалипоевата киселина. Тя има мощно антиоксидантно действие.

 

Хранителната добавка „Алфалипомакс“ е комбинация от алфалипоева киселина, витамини от група B, фолиева киселина. Препоръчваната доза е по две капсули дневно на гладно.
В две капсули се съдържат:
- алфалипоева киселина - 600 mg;
- витамин В1, като тиамин мононитрат - 14 mg;
- витамин В6, като пироксидин хидрохлорид - 6 mg;
- витамин В12, като цианкобаламин – 50 микрограма;
- фолиева киселина – 400 микрограма.

Как влияят отделните съставки? 

• Витамин В1 допринася за нормалния синтез на аминокиселини, намалява умората, подобрява функцията на имунната система, и нормалните психологически функции.
• Витамин В6 - спомага за нормалната функция на имунната и нервната системa, за регулиране на хормоналната дейност и нормалния метаболизъм на протеините и глюкогена.
• Витамин В12 - има изключително важно значение за нормалните неврологични и психологически функции, както и за намаляване на умората и отпадналостта.
• Фолиевата киселина - допринася за нормалния енергийно-устойчив метаболизъм, нормалното функциониране на нервната система и сърцето и за нормалните психологически функции.
 

Коментари