Публикация

Кои тумори може да се оперират по здравна каса с робота Да Винчи

Съществува българска школа в областта на роботизираната хирургия


Д-р Тодор Димитров има 8-годишен опит с най-прецизната хирургична техника в гинекологията – робота Да Винчи. От 2017 г. е част от екипа на отделението по Обща и онкологична гинекология и тазова хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

 

Д-р Димитров, при какви гинекологични заболявания е показана операцията с робота Да Винчи?

 

Роботът Да Винчи може да извърши операция при всякаква онкологични заболявания. През 2010 г. роботизираната хирургия на гинекологични злокачествени тумори бе включена в клиничните пътеки. Оперира се:

  • рак на матката в първи стадий,
  • рак на маточната шийка в стадий 1А1, 1Б1
  • рак на яйчниците в първи стадий

За лечението на рак на яйчниците в първия стадий има научен спор дали трябва да се прави миниинвазивна хирургия или директно да се премине към конвенционална.

От 2016 г. бяха включени и доброкачествените образувания. С робота обаче няма смисъл да се правят малки операции на кисти, миоми и др., защото те могат да бъдат извършени по лапароскопския метод. Най-голяма полза от тази свръхиновативна хирургия има при жените, страдащи от затлъстяване. Причината е, че тези пациенти са изключително неудобни за конвенционалната хирургия.

 

Робот Да Винчи

 

Какъв е периодът на възстановяване след операцията?

 

Техниката на робота е свързана с едно 30-40 пъти увеличение на картината, а ръката му може да се завърта на 360 градуса, което позволява на хирурга да бъде изключително прецизен в работата си. Заради тази точност жените се възстановяват много бързо и се прибират у дома на третия ден. На десетия ден след операцията пациентът може да започне работа. За сравнение, при конвенционалната хирургия някой хора са в болничен и по шест месеца.

 

Каква е преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания?

 

Оценките за това са много положителни и се наблюдава среден период на преживяемост от около 10 години. Има проучвания, които сравняват роботизираната и конвенционалата хирургия. Те показват еднаква и дори по-добра преживяемост след първата. Все пак трябва да се има предвид, че индикациите за роботизирана хирургия са ранните стадии на рака.

 

Налага ли се пациентът да доплаща за тази операция въпреки, че е включена в клиничните пътеки?

 

Пациентите доплащат около 2000 лв.

 

Колко гинекологични операции сте направили досега в болницата с робота?

 

В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда за 6-7 месеца са направени над 80 гинекологични операции, което е много. 

 

А Вие от кога работите с този апарат?

 

През февруари 2008 г. той се появи в Плевен. Можем да се сме горди с това, защото бяхме първите в Югоизточна Европа, които имахме тази хирургия. За сведение, през 2006 г. беше първата роботизирана операция в САЩ, а 2005 г. - първата в света. Само три години по-късно България вече имаше робот и сформиран екип. През 2008 г. аз работех във Втора САГБАЛ „Шейново“ и когато видях какво се случва в Плевен, веднага се преместих там. До август 2017 г. работех като част от екипа на проф. Григор Горчев в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и се гордея с това.

 

Как се развива роботизираната хирургия в България спрямо западните страни и САЩ?

 

Нивото на роботизираната хирургия у нас е на нивото на високоспециализираните центрове в САЩ. Има два апарата в Плевен и два в София. Все повече пациенти се оперират с тях и моето желание е всяка една жена, която има нужда от това лечение, да бъде оперирана по този начин.

 

Може ли да се говори за българска школа в роботизираната хирургия?

 

Да, може да се говори за българска школа. Ние сме част от школата на моя учител проф. Горчев.

 

Какво виждате като предизвикателство в тази област?

 

Надявам се да имаме все повече хирурзи, които да работят в тази област. За да може да се стигне до работа с робот младият лекар трябва да владее добре конвенционалната хирургия и да познава отлично анатомията. Това са основите. За да се научи да оперира с робота, хирургът трябва да има и отлична ориентация за пространство. Не всеки човек може да се ориентира правилно за близо, далеч, ляво и дясно, когато трябва да управлява „ръцете“ на робота от разстояние. Доста е трудно. 

Коментари