Публикация

Бебето се ражда с незрял имунитет, ваксините помагат за изграждането му

Из презентацията на на д-р Клара Балджиева "Ваксините за моето дете. Как действат ваксините"


Бебетата се раждат се незряла имунна система и веднага се сблъскват с различни вируси, бактерии и паразити от обкръжаващия го свят, каза педиатърът д-р Клара Балджиева в презентацията си по време на семинара на семинар „Ваксините действат, за да ни защитят“ , който се проведе по инициатива на Българското сдружение по иновативна медицина във връзка с Европейската имунизационна седмица (23 - 29 април 2018г.). Част от тези вредни елементи причиняват сериозни инфекциозни заболявания.

Имунната система на бебетата е незряла при раждането

През последните три месеца от бременността, чрез плацентата антитела от майката се предават на плода. Видът и количеството на антителата зависят от имунитета на майката, ако той е компрометиран, съответно и антителата не са добри. Бебетата се раждат с  временен имунитет, който започва да намалява след първите няколко седмици или месеци. От друга страна в първите дни след раждането организмът на майката произвежда коластра, която е особено богата на витамини и минерали. Коластрата се явява първа храна за новороденото и чрез приетите от нея полезни вещества се подсилва имунната му система. Бебетата, които се кърмят изграждат пасивен имунитет за по-дълго време, тъй като в майчиното мляко също се съдържат антитела, които подкрепят имунната система. 

Как ваксините спомагат в изграждането на имунитета

Механизмът, по който работят ваксините, навлизайки в организма на бебето е като "имитират" инфекция. Тази ‘имитация’ обаче не причинява заболяване, а стимулира имунната система да изгради защита срещу заболяването

 

Днес чрез Ваксините можем да предпазим нашите деца от 26 инфекциозни заболявания, причиняващи смърт или тежки увреждания!

Някои от тях са изчезнали или твърде редки, което често води да подценяване на важността от имунизациите срещу тях. Това обаче не означава, че те никога не могат да се върнат, подчерта специалистът. Колкото по-малко хора се ваксинират, толкова по-голяма е възможността те отново да се съживят.

 

Сред тежките заболявания, срещу които има ваксини са:

дифтерия; тетанус; коклюш; полиомиелит; хепатит В; туберкулоза;  рубеола; 

ротавирусна инфекция;  пневмококови инфекции; морбили; заушка...

болестите преди ваксините и след ваксините
Вижте как е намалял процентът на заболеваемост след навлизането на ваксините

 

 

Има родители, които се притесняват от съдържимото във ваксините. 

Бактериите и вирусите, които се използват във ваксините са отслабени или убити и те са много по-малко, отколкото от милионите микроби, с които бебетата и децата да влязат в контакт ежедневно.

подчерта педиатърът, напомняйки, че ваксините предпазват незрялия организъм, създавайки защита срещу опасни болести, голяма част от които могат да доведат до усложнения и напомни за бума от морбили през 2010 г., който довете до 24 смъртни случая.

 

Морбили е ваксинопредотвратимо заболяване

 

Всеки един родител, който има притеснения или въпроси относно ваксините и как те ще повлияят на неговото дете, може и трябва да се обърне към своя педиатър или към друг медицински специалист, за да получи адекватен, експертен съвет. Получаването на информация от непроверени и немедицински източници може да доведе до сериозна вреда върху здравето и живота на детето.

 

 

Още по темата: Ваксина срещу варицела и в България

 

д-р Клара Балджиева е Председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ

Коментари

ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯМ МНЕНИЕТО НА Д-Р БАЛДЖИЕВА.ПО-ДОБРЕ ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕТЕТО ОТ ЗАБОЛЯВАНЕ,ОТКОЛКОТО ДА ЛЕКУВАМЕ УСЛОЖНЕНИЯТА