Публикация

Хиповитаминоза при децата през пролетта

Слънчевите лъчи през пролетта са с доказано лечебно действие и влияят изключително благотворно на целия организъм.


Но въпреки това част от хората и особено децата изпитват симптомите на недостиг на витамини. Проявленията при децата могат да се развият много бързо, защото те растат интензивно и метаболитните процеси са по-активни.

 

Как да разберем, че детският организъм изпитва недостиг на витамини и минерали?

 

  • Повишена умора и сънливост. Родителите често забелязват, че децата им се уморяват бързо, имат повишена сънливост и са видимо вяли. Концентрацията им в училище намалява, наблюдават се проблеми с паметта и постиженията им се влошават.
  • Кървене на венците. Децата често виждат следи от кръв не само по четката за зъби, но и върху храната, с която се хранят. Това е един много надежден признак на надостиг на витамини и родителите трябва да потърсят медицинска помощ възможно най-скоро.
  • Възпалителни заболявания. Наблюдава се склонност към по-чести настинки, в резултат на отслабен имунитет. Недостигът на витамини и особено на витамин С се манифестира с различни възпалителни прояви.

Недостигът на витамини, минерали и микроелементи оказва негативно влияние върху развитието на децата и работата на всички органи и системи. Особено внимателни трябва да бъдат родителите на деца с различни вродени или хронични заболявания. При тях вероятността от усложнения е най-сериозна.

Хиповитаминозата е сериозно състояние и изисква консултация със специалисти. Всички витамини и минерални комплекси на детето следва да бъдат предписани от педиатър, който е запознат със здравослония статус и индивидуалните характеристики на организма. Неконтролируемото приемане на витаминни комплекси може да доведе до проблеми с развитието им.

В МЦ „Детско здраве“ може да направите преглед и консултация с педиатри, детски гастроентеролози и специалисти по хранене, които внимателно преценявайки състоянието на детето да предпишат нужните витамини и минарали, както и балансирана диета.

 

За записване на час за консултация и преглед – тел. 0888/ 223 062- филиал “Ами Буе” и 0888/ 906 811 – филиал “Маестро Кънев”.

Коментари