Публикация

Симптоми на основните oнкологични заболявания

Ранното диагностициране на рака може да спаси живота на пациента


Симптоми на основните oнкологични заболявания – Рак на гърдата

 

Ранното диагностициране на рака може да спаси живота на пациента. Въпреки че скрининговите програми за ранно откриване на рака предоставят най-добрият шанс, много често заболяването се установява, поради това, че пациентът сам обръща внимание на симптомите.  За съжаление, не винаги е много лесно да разпознаеш симптомите на рака, когато е в много ранен стадий и много от тях могат да бъдат причинени от други, по-безобидни заболявания.   Тук ще Ви предоставим информация за няколко от най-често срещаните видове рак. Ако тези симптоми продължат повече от 2 седмици, трябва да се потърси лекарска помощ, за да се установи причината. Най-често тя не е онкологично заболявание, но това трябва да бъде установено със сигурност.   Рак на гърдата Ракът на гърдата може да предизвика един или повече от следните симптоми:  бучка в гърдата или в мишницата оток на цялата или на част от гърдата увеличени лимфни възли в мишницата или по врата люспеста или зачервена кожа на гърдата промяна в големината на гърдата, формата или структурата на кожата нагъване или поява на тръпчинка на гърдата секреция от зърното промяна във формата на зърното или вдлъбване  Много е важно да познавате гърдите си и да знаете как изглежда и чувствате Вашата “нормална” гърда.

 

 Симптоми на основните онкологични заболявания-Рак на простата

 

Ранното диагностициране на рака може да спаси живота на пациента. Въпреки че скрининговите програми за ранно откриване на рака предоставят най-добрият шанс, много често заболяването се установява, поради това, че пациентът сам обръща внимание на симптомите.  За съжаление, не винаги е много лесно да разпознаеш симптомите на рака, когато е в много ранен стадий и много от тях могат да бъдат причинени от други, по-безобидни заболявания.   Тук ще Ви предоставим информация за няколко от най-често срещаните видове рак. Ако тези симптоми продължат повече от 2 седмици, трябва да се потърси лекарска помощ, за да се установи причината. Най-често тя не е онкологично заболявание, но това трябва да бъде установено със сигурност.  Рак на простатата Често мъжете с рак на простатата не проявяват никакви симптоми. Ако са проявени, то симптомите се различават значително от мъж до мъж, но има някои общи за рак на простатата:  – често уриниране, особено през нощта – затруднено уриниране, трудно започване или трудно волево спиране – невъзможност за уриниране – кръв в урината или семенната течност – трудна ерекция или чести болки в тазовата област, гърба или горната част на бедрата
  Има и други заболявания, които могат да предизвикат същите симптоми. Трудното уриниране е много по-често срещано при доброкачественото уголемяване на простатата. Независимо от причината за появилите се симптоми, Вашият лекар може да установи диагнозата.

 

Симптоми на основните онкологични заболявания Рак на устната кухина

 

Ранното диагностициране на рака може да спаси живота на пациента. Въпреки че скрининговите програми за ранно откриване на рака предоставят най-добрият шанс, много често заболяването се установява, поради това, че пациентът сам обръща внимание на симптомите.  За съжаление, не винаги е много лесно да разпознаеш симптомите на рака, когато е в много ранен стадий и много от тях могат да бъдат причинени от други, по-безобидни заболявания.   Тук ще Ви предоставим информация за няколко от най-често срещаните видове рак. Ако тези симптоми продължат повече от 2 седмици, трябва да се потърси лекарска помощ, за да се установи причината. Най-често тя не е онкологично заболявание, но това трябва да бъде установено със сигурност.  Рак на устната кухина
 Особено ако пушите или често употребявате алкохол, трябва да се проверявате за рак на устната кухина редовно.
  Ето и най-честите симптоми на рак на устната кухина:
  – бели или червеникави налепи в устната кухни – бучки или удебеляване на определени места в устата – възпаление в устата или гърлото, което не преминава  – затруднение при дъвчене или гълтане  – затруднение при движение на езика или челюстта – упорит лош дъх  Тези симптоми могат да означават рак или не толкова сериозен медицински проблем. За да разберете трябва консултация с лекар или дентален лекар.

 

Симптоми на основните онкологични заболявания-Меланома

 

Рак на кожата 
 Рак на кожата—вкл. меланома и базално-клетъчен карцином, често започват като малки промени в кожата. Най-често малките промени не означават автоматично рак, те могат да се превърнат в такъв с течение на времето. Затова е важна консултацията с лекар.  Ето най-важното, на което трябва да се обръща внимание: – ново петно  – петно, което е променило размера, формата или цвета си – раздразнение, което не преминава – петно, което започва да сърби, да е болезнено или да се втвърдява – появата на бучица, която е лъскава, бледа, гладка, с восъчна консистенция – поява на твърда, зачервена бучица, която е с коричка и кърви – поява на плоско червено петно, което е сухо и се люспи.

 

Симптоми на основните онкологични заболявания– Рак на бял дроб

 

Познаването на предупредителните симптоми за рак на белия дроб е важно както за пушачите, така и за непушачите. И ако повечето от хората, които заболяват от рак на белия дроб са или са били пушачи, около 15% никога не са пушили.  Ето и някои от симптомите, за които трябва да се внимава:  – кашлица, която не преминава и се влошава – постоянна болка в гърдите или в ръката или рамото – кръвохрак, дори малко количество – недостиг на въздух – повтарящи се бронхити или пневмонии – оток на врата или лицето – необяснима загуба не тегло или загуба на апетит – умора – промени в ноктите на пръстите или нокътното ложе.

 

14 симптома за рак на черния дроб

 

Обикновено ракът на черния дроб не предизвиква симптоми в ранен етап. Когато вече прояви симптоми, те се различават от човек до човек. Докато расте туморът, той може да предизвика:  1) загуба на тегло 2) болка в дясното подребрие или дясната лопатка 3) загуба на апетит 4) подуване на корема 5) твърда бучка под дясното подребрие 6) умора и слабост 7) гадене и повръщане 8/ повишена температура 9) жълтеница 10) чувство за пълнота след прием на малко количество храна 11) сърбеж 12) подути вени на корема 13) влошаване на състоянието при пациенти с хепатит или цироза  Някои видове рак на черния дроб произвеждат хормони, които могат да причинят:  1) високи нива на калций в кръвта, които могат да предизвикат запек, гадене или объркване 2) ниски нива на кръвна захар, които могат да предизвикат силна умора до припадане 3) уголемяване на гърдите или свиване на тестисите 4) повишен брой червени кръвни клетки, зачервяване на лицето  Разбира се, че тези симптоми не винаги означават рак на черния дроб. Добре е ако бъдат забелязани да се дискутира с лекар, тъй като те могат да бъдат сигнал за проблем.

 

Как могат да бъдат разпознати мозъчните метастази

 

Около 1/3 от пациентите с най-често срещаните видове рак – на белия дробгърда, бъбрек и меланома, са с повишен риск от развитие на мозъчни метастази. Колкото по-рано бъдат разпознати, толкова по-голяма е вероятността да бъдат лекувани адекватно.   Как да разпознаем мозъчните метастази: – промени в зрението – главоболие – вкочаненост – парализа – невъзможност за ходене – затруднения в пазенето на баланс – затруднение в говора – припадъци или конвулсии

Коментари