Публикация

ПО "Заедно с теб" отправят тежки въпроси към министъра на здравеопазването

Новият начин на заплащане на медицинските изделия доведе до първия неизяснен пациентски случай


Публикуваме отвореното писмо на 

Пациентски организации „Заедно с теб” - Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”, Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания с условието, че се касае за неизяснен случай, по който се очаква официално становище на МЗ.

заедно с теб - пациентски организации

Ето и текста на писмото:

Пациентски организации „Заедно с теб“ изискваме незабавно обяснение от Министър Кирил Ананиев за първата жерва, пациентка, загинала в УМБАЛ „Света Екатерина“ на 22 април 2018 г. заради невъзможност да си доплати медицинско изделие, за което НЗОК заплаща по-ниска цена от 1 април 2018 г.

 

Непълното реимбурсиране принуждава пациентите, особено възрастни с тежки придружаващи заболявания да заплащат непосилна за тях сума, води до животозастрашаващо забавяне и невъзможност за осигуряване на необходимото навременно лечение. 

 

Въпреки нашите предупреждения от 10 април 2018 г. изпратени в медиите, ръководството на Миистерство на здравеопазването не направи никакви реални стъпки, за да защити живота и здравето ни. Имаме сигнали от пациенти, които не могат да си доплатят медициските изделия, заради новите правила.

Тук влиза и непосилната сума от 30 000 лв, която трябва да доплащат пациентите, нуждаещи се от изкуствено сърце, докато чакат донор за сърдечна трансплантация. По наша информация това са 5-6 пациента годишно в България. Пациенти, чийто живот зависи от бездушието на администраторите от институциите.

 

Да, правила за заплащане на медицинските изделия трябва да има и трябва цените да са урегулирани, но преди институциите да намалят цените за сметка на нашия живот, трябва да се осигури адекватна нормативна база, която да ни защити.

81 годишната М. С., която се нуждае от сърдечна интервенция се обърна към нас. Пациентката има разрешение от НЗОК за медицинско изделие за 50 000 лв, подходящо по медицински показания за заболяването ѝ от февруари месец, но тъй като не успява да го получи до 1 април 2018 г., сега касата ѝ отпуска 40 000 лв, а пациентката трябва спешно да прави опити да събере 10 000 лв за доплащане, за да спаси живота си.

 

Г-н Министър,

 

и М. С. ли трябва да умре, за да проумеете неадекватните си действия, с които се опитвате да спасите бюджета си и да си припишете геройство в края на годината срещу нашия живот? А ако това е Вашата майка или Вашата сестра, все така ли ще бъдете безпощаден и безотговорен?

 

С уважение: Пенка Георгиева  

Пациентски организации „Заедно с теб”

 Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”, Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

 

пациентски организации заедно с теб

 

Коментари