Публикация

Черен списък на ароматите, предизвикващи главоболие

Те са навсякъде около нас


Да те боли глава е оплакване, което хората обикновено отдават на настинка, преумора, напрежение или друг здравословен проблем. Експертите са на мнение обачи, че хората, страдащи от главоболие, подценяват ролята на обонянието си. Оказва се, че

аромати от околната среда може да предизвикат дори мигрена

Резултати от различни експерименти  установили, че над 50% от хората с мигрена притежават повишена чувствителност към определени миризми, като особено чувствителни са жените. 70% от жертвите на главоболие сред представителките на нежния пол започват да изпитват първите симптоми няколко минути след контакт с някои аромати. Парфюмите са сред най-честите причини за балки в главата. Същото важи и за ароматите в дома, ароматизаторите на дрехи, добавките в перилните препарати и др.

международна група от специалисти съставиха

миризмата на чесън причинява главоболие, както и миризмата на огтвено

черен списък на ароматите

способни да предизвикат сирно главоболие.

На първо място е миризмата на лук и чесън, следват парфюмите, освежителите за автомобили, цигареният дим. Не на последно място учените поставиха миризмата от кухнята-ароматите, които се разнасят по време на готвене.  В миризмите-дразнители влизат и тези на почистващите препарати за дома, вкл. препарати за почистване на под, на съдове, на прозорци. 

Коментари