Публикация

Животът на пациенти застрашен, няма пари за сърдечни клапи

Проблемът с доплащането на медицински изделия от пациентите се задълбочава


 

От 1 април 2018 г. е в сила Новия Рамков Договор, като с неговото влизане  Здравната каса намали и средствата, които отпуска за медицински изделия и консумативи - мярка, целяща да оптимизира разходите на здравния фонд, но удряща директно по джоба на пациента. Не закъсняха и първите случаи, в които поради липса на средства за закупуване на медицински изделия, е невъзможно да си осигури адекватно и навременно лечение на болни. Припомняме, че само преди ден Пациентските организации „Заедно с теб” изпратиха отворено писмо до министър Ананиев с въпроси, отнасящи се до смъртта на пациентка, починала в УМБАЛ „Света Екатерина“ на 22 април 2018 г. поради невъзможност да си закупи животоспасяващо медицинско изделие - сърдечна клапа.

Тази сутрин  д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерина” в ефира на NOVA обясни:

 

„Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане, дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени обаче не държим на склад такива клапи”

проф. Джоргова пред нова телевизия обяснява за смъртта на пациентка в Св.Екатерина
Кликнете върху снимката, за да видите целия запис от гостуването на проф. Джоргова в "Здравей България" и обяснението й за смъртта на пациентката

 

Проблемът с доплащането на мадицинските изделия засяга много болни, като най-потърпевши са хората с ниски доходи и пенсионерите. Публикуваме отвореното писмо на една възрастна дама, чиито средства не достигат, за да й бъде направена планувана сърдечно-съдова операция.

 

Писмо на един български пенсионер

ДО: МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

НА ВНИМАНИЕТО НА:

МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ

 

                                                           ДО Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА

                                               ОМБУДСМАН НА Р. БЪЛГАРИЯ

 

От Р. М. Р.

Гр. Монтана

България

 

 

Ако човек няма пари, ще умре – абсолютно сигурно

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМА Г-ЖО МАНОЛОВА,

 

Обръщам се към Вас със следния въпрос: Предвид обстоятелството, че съм пенсионер по болест и нямам средства за заплануваната през 2017г. сърдечно съдова операция, и предвид новите изменения в рамковия договор какво да предприема за да живея???

„Ако фирмите-доставчици бъдат така добри, пациентите няма да доплащат за импланти. Ако не – тогава или пациентите плащат, или болниците трупат дългове. Това заяви проф. Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болницата "Света Екатерина". Ако човек няма пари, ще умре – абсолютно сигурно. Проф. Начев попита защо не се е казало за новите цени на импланти от 1 април преди подписването на Националния рамков договор. Той изрази недоумение пред Нова телевизия каква е здравната политика, след като се отделят по-малко средства главно за импланти, които касаят сърдечно-съдови заболявания. Бяха дадени и примери – с клапи и импланти-сърца, при които с новото държавно заплащане трябва да се доплаща между 10 000 и 30 000 лева. Болните чакат и някои от тях сигурно няма да дочакат, смята Начев, коментирайки колко дълго време може да продължат преговорите. „

Дали е необходимо да отправя въпроса си към Европейските институции и към националните медии?

 

Прилагам копия от епикризи.

Съгласно епикризата съм преценен като подходящ за Транскатетърното имплантиране на аортна клапа (TAVI).

 

В очакване на адекватна реакция:                                               

                                                                                             

Р. Р.

 

Монтана

20.04.2018г.

 

Коментари