Публикация

26 май - Световен ден на множествената склероза


Днес е Световният ден на множествената склероза. Отбелязва се за втори път, като тази година акцентът е върху разбирането на глобалния икономически разход, свързан с болестта.

Множествената склероза (МС) е хронично инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2 млн. души по целия свят. В България болните са над 4500. Диагностицираните са предимно между 20- и 40-годишни. Болестта може да засегне качеството на живот на даден индивид и е свързана с високи разходи за пациентите, техните семейства и обществото като цяло.

Резултати от международно проучване и доклад за въздействието на МС върху световната икономика показва, че в рамките на една средна продължителност на живота крайната цена на болестта за засегнатия, както и за обществото като цяло е 1,2 млн. долара.

Фондация „МС общество в България” отправя апел за повече толерантност към хората с множествена склероза, за разбиране на влиянието, което това заболяване оказва върху живота на страдащите, за осигуряване на подходяща работа и адекватно лечение и грижи, които да запазят по-дълго тяхната трудоспособност.

Международната федерация за МС (MSIF) е създала специално за случая клип на фона на песента на „Ю Ту” Beautiful Day.

Коментари