Публикация

Специалистите от МЦ "Оксиком" съветват как да защитим детските очи от слънцето

Фоликуларен алергичен конюнктивит е една от възможните причини за честото премигване при децата


Ултравиолетовите лъчи са вредни за очните тъкани и пречупващите среди на окото. Те могат да предизвикат фоликуларен алергичен конюнктивит. Първият признак е, че малчуганите започват да мигат често с клепачите и да разтъркват усилено очите си. Получава се и характерен алергичен обрив по лицето и врата. Много родители решават, че премигването е някакъв тик, и водят децата си при невролог, а не се сещат, че става дума за офталмологичен проблем.

 

Превенцията срещу упорития конюнктивит е лесна. Когато децата са изложени на слънце, ако са на планински излет или на плажа, трябва да носят очила с UV защита. Аксесоарът задължително трябва да бъде закупен от лицензиранa оптика, т.е. с гарантирана UV протекция. Ако липсва такава, зеницата се разширява, а вредните лъчи не се стопират и навлизат директно в окото.

 

За буйните деца очилата не са подходящи, тъй като могат да ги счупят и да се наранят. За бебчетата също не са подходящи. В тези случаи е по-добре да използвате шапки с широка периферия, сенници и чадърчета, които да защитят лицето от директното влияние на слънчевите лъчи. Друго златно правило е децата да не играят под преките слънчеви лъчи в промеждутъка между 11 и 16 ч.

 

Оптиката на МЦ „Оксиком“ разполага с различни марки и модели на детски слънчеви очила. Посетете ни и изберете най-доброто, за да предпазите очите на децата си от вредните слънчеви лъчи.

Коментари