Публикация

Постоянно запушен нос - възможни причини и лечение

Постоянно запушен нос - възможни причини и лечение

При повтарящи се синузити трябва да се направи консултация с имунолог


Д-р Марияна Мандажиева е специалист по УНГ и алергология. Има богат опит и научни познания в лечение на алергичен ринит, неалергичен ринит, хроничен синузит и носна полипоза благодарение на съчетаването и приложението в практиката на познанията от двете специалности - УНГ и Клинична алергология.

 

Д-р Мандажиева, много хора се оплакват от често запушен нос.  Какви може да са причините?

Когато няма признаци на остро инфекциозно заболяване,  на остър или обострен хроничен синузит, няма гнойна хрема, главоболие, тежест в главата или температура, тогава възможностите са няколко.

причини за постоянно запушен нос

Причини за постоянно запушен нос

  • Изкривена носна преграда. Тя може да е била налице от раждането или след травма, но в един момент да причинява симптоми. Обяснението за затрудненото  дишане през носа при изкривена носна преграда е “назалния цикъл”. Това е физиологичен феномен на посменно свиване и отичане на лигавицата в носните ходове, чиято цел е затопляне на въздуха.  За определен период от време, между 2 и 3 часа, въздухът  преминава основно през едната ноздра, където се затопля, след това през другата. Затрудненото дишане се усеща особено осезателно в легнало поожение , в долно лежащата ноздра. За появата на затруднено дишане при налична от раждането изкривена носна преграда спомага и излишното наднормено тегло, което се натрупва равномерно във всички тъкани на организма.
  • Замърсяване, токсини от околната среда. Фактори от околната среда също оказват влияние върху нормалното дишане през носа. Това са мръсният въздух, богат на иританти – материални частици и химични съединения, които дразнят носната лигавица, предизвикват задебеляването и с резултат затруднено носово дишане.
  • Увеличена трета сливица. В детската възраст, уголемени сливици и увеличена и възпалена трета сливица водят до нарушение на дишането през носа, хъркане и сънна апнея в тежките случаи. Увеличаване на  третата сливица може да се дължи и на алергия,  най-често към плесени. В тези случаи отокът на лигавицата на носа от  една страна и уголемената трета сливица от друга възпрепятстват многократно нормалното дишане през носа.

Целогодишната алергична хрема, най-често в резултат на алергия към акарите в домашния прах, може да протече само със запушен нос. Това се наблюдава при не малка част от хората, при друга преобладаващ симптом е предимно сутрешната хрема.  

Различните причини за затрудненото носово дишане налагат консултация с УНГ – специалист и алерголог. Самолечението, най-често с капки за нос, води до още по-тежко запушване на носа поради увреждане на носната лигавица.

 

Затрудненото дишане през носа може да е свързано с прекомерната употреба на дезинфектанти  и ароматизатори в бита.  Сушенето на прането в жилишните помещения през  студените месеци, когато не се проветрява много,  води до отделяне на формалдехид и парфюми от перилните препарати, силен иританти за лигавицата. Не е чудно, ако хората в къщи страдат от  запушен нос и зачервени очи, а навън се чувстват по-добре.

Най-непоносимо е затрудненото дишане през носа при хроничния синузит с носни полипи. Качеството на живот се влошава от липсата на обоняние и придружаващата бронхиална астма в голям процент от случаите.

 

Възможно ли е алергията да се появи едва в зряла възраст?

 

Не само че може, забелязва се такава тенденция последното столетое. Обяснението е следното. Човек има някакво предразположение, но в млада възраст не е бил изложен на отключващи фактори. Носил е гените, но не е имало достатъчно алергени в околната среда, които да задействат алергичната каскада.

Задна хрема - секретът се стича направо в гърлото

Често срещана е т. нар. задна хрема. От какво се получава тя?

 

Най честата причина за стичане на секрет от носоглътката, или така наречената “задна хрема”, е алергия към целогодишно действащи алергени от битовата среда, каквито са акарите – микрокърлежите в домашния прах. Задна хрема има при по-тежко протичащите алергични ринити при алергия не само към акари, а и към плесени, полени ипрофесионални алергени. Стичане на секрет от носоглътката може да има при всички видове синузит – остър, хроничен, бактериален или алергичен. Зависи кои синуси са засегнати.

 

Най-често задна хрема се наблюдва при засягане на задните етмоидални синуси, които се намират между очите. Възпалението на етмоидалните синуси е характерно за детската възраст, където и честотата на задната хрема е по-голяма. Възпалената трета сливица в резултат на вирусни и бактериални инфекции и алергия е честа причина за задна хрема при по-малките деца.

 

Друго заболяване, с локализация извън носа, при което може да има задна хрема със или без дразнене и болка в гърлото, е  гастроезофагеалния  рефлукс и инфекция на стомаха и червата с хеликобактер пилори.

 

При изкривена носна преграда в резултат на хронично механично дразнене на лигавицата на носа се увеличават клетките, които произвеждат слуз и освен затрудненото носно дишане, често се наблюдава задна хрема.

 

Винаги се казва, че хремата трябва добре да се излекува напълно. Какво означава това?

 

Инфекциозната хрема обикновено се дължи на вирусна инфекция. Когато няма анатомични аномалии като изкривена носна преградка и увеличена трета сливица, тя минава за 7 до 10 дни с или без лечение. Не се препоръчва продължителното лечение със локални деконгестани, каквито са повечето съдосвиващи капки за нос, поради опасността от трайно задебеляване на лигавицата на носа.

 

Лечението на хремата с капки за очи, съдържащи антибиотик, често практикувано  в детска възраст е погрешна стратегия.  За съдържащите се в капките антибиотици не е определена минималната инхибираща концентрация в носен секрет.

 

Така те създават резистентни щамове бактерии и продължителни хреми трудни за лечение.

Добавяне към лечението на всяка хрема на нестероидни противовъзпалителни и антихистамини, преди да е уточнено на какво се дължи, не е оправдано. При възрастните нестероидните противовъзпалителни са най-честата причина за лекарствена алергия.

 

Кога да разберем че вирусната хрема става бактериална?

 

Обикновено първият признак е промяната в цвета на секрета. Той става жълто-зелен. Запушването на носа се задълбочава. Понякога обонянието намалява или изчезва, появява се гнилостна миризма в носа, появяват се главоболие и температура. Ако тези симптоми са налице, лекарят ще прецени дали лечението да се проведе с локален антибиотик, който е лицензиран за тази цел, или със системен антибиотик - лекарства през устата.

 

Уместни ли са промивки с вода или физиологичен разтвор за отмиване на алергени?

 

Промивките с изотонични или солеви разтвори се препоръчват и са част от лечението на хроничния синузит, алергичната хрема при алергия към полени или алергени от професионалната среда, при пребиваване в райони със запрашен въздух.

 

Не е правилно обаче да се промива носа редовно, така както си мием зъбите. Така  можем да отмием естествените полезни бактерии, които са  страж на имунната система.

 

Ако подозренията са, че запушеният нос е от алергия, какво да правим?

 

Първо трябва да посетите УНГ специалист, за да се изключат други причини за затруднено носово дишане като изкривена носна преграда и тумори при възрастните, уголемена трета сливица  и чуждо тяло при децата.

 

Следващата консултация е от алерголог. Провежда се кожно-алергично тестуване или кръвен тест за определяне на специфични ИгЕ антитела към различни алергени в серума.  Какви алергени да включва теста, да бъде кожен или кръвен, решава алергологът въз основа на някои фактори като възраст на пациента, наличие на други оплаквания и заболявания, провеждано лечение в момента на прегледа, сезона и състоянието на кожата на мястото на тестуването. В случаите на отрицателни алергологични тестове и наличие на други оплаквания като обилен носен секрет от дълго време, нарушение на съня поради затруднено носово дишане, сънна апнея, липса на обоняние, или обратно, усещане на неприятни миризми, за да се изключат носна полипоза и тумори на носа и обонятелната зона в мозъка се налага да се направи рентгеново изследване или скенер на околоносните кухини и главата.

 

От какво се получава хипертрофия на носната лигавица?

 

Хипертрофията – задебеляване на носната лигавица може да е резултат на изкривена носна преграда, медикаментозна хрема от прекомерна употреба на капки за нос, алергичен ринит (хрема), хроничен синузит, професионални вредности. Продължителното приложение на капки за нос води до увреждане на лигавицата и развитие на медикаментозна хрема. В тези случаи хипертрофията е обратима. След спиране на капките за нос и съответно лечение вредният ефект се преодолява.

 

При изкривена носна преграда с трайно нарушение на дишането, избор е оперативното лечение.

 

При алергичните хреми, ако не се започне лечение на алергията навреме,  хипертрофията и затрудненото носно дишане се задълбочават поради настъпване на трайни промени в лигавицата.  

 

Как да правим инхалации за по-добър ефект?

 

Ако няма алергия, етеричните масла са  добър вариант като добавка към физиологичен разтвор при инхалация. Те са познати още от древността. Имат антисептичен и овлажняващ ефект.

 

Има ли връзка между честите хреми и имунитета?

 

При чести хреми, както в детска възраст, така и по-късно, ,особено ако има и съпътстващи пневмонии,  възпаления на ушите и синусите, бъбречни инфекции и повтарящи се цистити е необходимо да се проведат изследвания за изключване на вроден или придобит имунодефицит.  Когато хремата не минава със стандартното лечение, прибавя се кашлица и често се налага лечение с антибиотици е необходимо провеждане на имунологични изследвания и коригиране на лечението. Недопустимо е неоснователното стимулиране и модулиране на имунната система без съответните изследвания и липса на доказателства за нарушения в нейната функция.

Коментари

Здравейте д-р Мандажиева бих искал да споделя с вас моя проблем. Значи аз имам изкривени носни прегради от дете и с течение на времето постоянно запушения нос започна да ме дразни на и като станах на 24 години реших да направя операция, тогава доктора ми каза, че ще премахне част от хрущялна та тъкан която прави кривата девиация и се оперирах. След операцията мина се няколко седмици и установих, че няма голяма разлика от преди операцията, решавам да правя втора операция отново да чупи болките са си болки, но след втората операция пак нищо и накрая се открива, че точно там дето е чупено и рязани се разраства цикатриксиална тъкан която от време на време оттича малко и пак ми пречи да дишам. Започнах да вземам силни капки с кортикостероиди, естествено личния доктор ми ги предписа и единствено те ми помагаха като отпушваха веднага носа за минута най много, ама нали понеже съм си кърък 2 несполучливи операции ами на всичкото и отгоре тези капки ги спряха от производство наскоро капките се казват LOCRINOLYN. Моля ви ако имате идей да ми помогнете ще бъда много благодарен 

Много добро представяне , полезно за практиката