Публикация

Смяната на колянната става при артрозна болест напълно премахва болките при 80% от пациентите

Спортуващите не бива да пренатоварват коленете си, за да избегнат болки и травми


Д-р Михаил Вулджев завършва медицина в Медицински университет – София, Медицински факултет през 2010 година. Секретар е на списание „Здраве и Наука”. Специализант по Физикална и Рехабилитационна медицина в Медицински университет – София. Назначен като лекар ординатор в Клиника по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света София” от 03.01.2012 година. С придобита специалност “Ортопедия и травматология” през 2017 г.  Носител на наградата на Българската ортопедична и травматологична асоциация за най-добър доклад на тема ''Тазобедрена артроскопия при FAI’’ по време на XXII-та Национална конференция '' Дни на българската ортопедия и травматология'' през  септември 2017 г.  Преподава "Ортопедия и травматология" в Медицински колеж „И. Филаретова”.

 

Какви са най-честите причини за появата на болки в коленете?

 

Трябва да разделим пациентите на две групи. На хора, които спортуват и на възрастни.

 

При възрастните хора болките в коленете са резултат основно на дегенеративни промени, които настъпват във всички стави. Това е т.нар. артрозна болест. Като цяло болките много често са съпътствани с отоци, подуване около капачката на коляното и ограничаване на движенията.

 

По-младите пациенти най-често идват при нас ортопедите, след като са спортували. Едно усукване на коляното може да предизвика скъсване на връзки и менискуси, увреждане на хрущяла. Много хора идват с болки, които са резултат на пренатоварване, като най-чести са те в областта на капачката. Самият хрущял при младите хора не е толкова увреден, той структурно изглежда добре, но просто е малко по-мек. Това омекване води до болка, заради променената функция на хрущяла.

 

Възпаленията на връзките идват не само от претоварване, но и от неправилно натоварване на коляното. Много често хората с тези проблеми работят по офисите и цяла седмица нямат физическа активност или тя е много малка. Събота и неделя те гледат да компенсират обездвижването и си мислят, че могат да правят много неща наведнъж. По време на спорт те поемат по-големи натоварвания, отколкото организмът им може да понесе в този момент. Това е една от основните причини за поява на болки в коленете.

 

Много е важно пациентите, които имат такива проблеми, да бъдат обучени от лекарите как да се натоварват и какво да правят, защото при тях реално няма структурни изменения на хрущяла на коляното, а те просто не използват правилно тялото си. Най-важната насока, която мога да дам тези хора е да си дозират правилно натоварванията. Те трябва да се увеличават лека полека, за да може организмът да се адаптира към специфичния спорт, който се практикува. Изключително важно е преди спорт да се прави добра загрявака и да се правят стречинги, за да се подготви ставатаза натоварванията.

 

Как влияят теглото и обездвижването на болките в коляното?

 

Наднорменото тегло е много сериозен проблем, защото ставата е чиста механика. Ако тя бъде натоварена с прекалено много килограми, тя ще се износи по-бързо. При хората със затлъстяване по-често се появяват хондропатиите и възпаленията на сухожилията, които предизвикват болка. При тях уврежданията на хрущяла започват в по-ранна възраст, което е основен елемент на артрозната болест. По-ниското телесно тегло и по-добрата мускулатура води до по-дълъг живот на ставите и по-добра функция.

 

За какви проблеми говорят отокът на коляното и изпукването на ставите?

 

По принцип отокът е нещо притеснително, защото говори за някакво увреждане. Те алармират пациента, че трябва да се консултират със специалист, за да се изясни каква е причината.Ако хората са по-млади може да има увреждане на менискуси, възпаление на ставната капсула. В по-напреднала възраст износването на ставите е съпътствано от оток.

Изпукването не е страшен проблем ако е безболезнено. Най-често пука капачката, заради някаква неравност или самата форма на хрущяла. Когато има остра, режеща болка това означава, че има някаква патология и е добре пациентът да посети лекар.

 

Какви са критериите за медикаментозно лечение?

 

За мен лично медикаментозното лечение не е най-важното. То е съпътстващо към кинезитерапията и физиотерапията, защото тези методи са много ефективни. Най-добрият резултат идва, когато самият пациент се потруди и подобри мускулатурата и движенията си.

Обикновено към кинезитерапията и физиотерапията се правят курсове с противовъзпалителни лекарства. Нещо, за което лекарите трябва да внимават, когато изписват подобни медикаменти е, че те могат да навредят на стомаха.

 

Много са популярни хондропротекторите, от които повечето са хранителни добавки. Те имат своето място в лечението на ставните болки, защото имат известен имуномодулиращ ефект и могат да подобрят работата на ставата. Те обаче не са панацея и не могат да възстановят увредения хрущял, както хората очакват.

 

Какви са Вашите впечатления от практиката за използване на инжекции с хиалуронова киселина?

 

Хиалуроновата киселина наподобява на субстанция, кооято нормално се синтезира в ставната течност. Имат болкоуспокояващ ефект и подобряват функцията на ставата. Препоръчват се, след като провежданото консервативно лечение е без ефект и имат своята роля, като една поддържаща терапия. По-добрите препарати ще накарат пациента да се чувства по-добре в рамките на една година. Важно е пациентите да имат правилни очаквания от това лечение. Подобни препарати нямат доказан ефект по отношение на възстановяване на хрущяла или прогресията на артрозния процес.

 

Кога се налага хирургично лечение и при какви случаи се слагат протези?

 

Протези се слагат при по-възрастните хора, които имат артрозна болест и ставите им са невъзвратимо увредени. Смяната на ставата е ежедневна хирургия за нас и е много широко приложима. Когато пациентът дойде при нас, правим рентгенови снимки с натоварване на ставите – човекът стои прав, а не легнал. На рентгена виждаме дали има намаляване на ставната междина. Когато костите се допират една до друга, нямаме никакъв хрущял и тогава се налага да се смени ставата. Това не означава, че операцията е спешна. Хирургията тук е планова. След смяната на колянната става около 80% от хората имат добри или отлични резултати, с пълно отшумяване на болката. При 20% има остатъчни болки в различна степен. Това усложнение не е страшно и въпреки малките болки хората са много по-добре, отколкото преди операцията.

 

Понякога и при младите хора се налагат оперативни интервенции, но те се извършват артроскопски – с няколко малки дупчици. Честите травми, които подлежат на операция са скъсване на предна кръстна връзка, увреждане на менискусите и увреждане на хрущяла след травма.

 

Възможно ли е се справим с болките в коленете в домашни условия?

 

Можем да се справим сами в домашни условия, ако нито един от елементите на ставата не е увреден – когато става въпрос за елементарни възпаления на връзки, хондропатия на капачката. Това обаче е нож с две остриета, защото трябва да сме сигурни, че коляното е структурно здраво. На първо място винаги съветваме хората да си слагат студен компрес и да вдигат коляното по-нависоко. Насърчаваме движенията – хората трябва да сгъват и разгъват коляното, защото така по-бързо се възстановява една травма. Може и да се използват противовъзпалителни препарати, като е важно да не са загряващи, защото те не са подходящи за остри травми. Ако болката не мине до няколко дни, трябва да се потърси лекарска помощ.

д-р Вулджев

 

Коментари