Публикация

Болнични директори – под прицела на прокуратурата

Болнични директори – под прицела на прокуратурата

Схемаджиите в болниците имат „шапка“, смята д-р Мирослав Ненков


Възможно е бивши болнични директори да попаднат под прицела на прокуратурата. 
Това заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, пред Нова телевизия.


Миналата седмица прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства

за безстопанственост в болници.

Разследващите проверяват някои от най-големите лечебни заведения в София

сред които УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, УМБАЛ „Света Анна“, както и болници в Стара Загора, Шумен, Хасково, Търговище, Видин и други.

Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. 

 

Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона, поясни Румяна Арнаудова.

Тя припомни, че проверките са започнали още през декември миналата година заради модела „болница в болницата”.  

Проверени са 329 договора, които са сключени от общински и държавни лечебни заведения

„В голямата си част прокуратурата ги счита за незаконосъобразни. 
Ние сме установили съществуването на системен проблем. Затова и главният прокурор разпореди такава мащабна проверка“, подчерта Румяна Арнаудова.

 

По думите й повече от 13 болници са уличени в „престъпна дейност, която има користни намерения“.

 

„В крайна сметка се стига дотам, че общинското или държавното лечебно заведение е на ръба на фалита. Затова пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари, източват според нас дори здравната каса, въпреки че в голямата си част предоставят медицинска услуга. Независимо от това здравеопазването не се е подобрило и българските пациенти не получават по-качествена услуга“, коментира говорителят на главния прокурор.

 

Има сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015 г. Поради тази причина при наличието на доказателства ще бъдат повдигнати обвинения и на бивши ръководители на лечебни заведения, които са извършвали престъпления, подчерта Румяна Арнаудова.

Проблемите не са от вчера

Сигнал за част от тези лечебни заведения е бил подаден още от бившият здравен министър проф. Николай Петров директно на главния прокурор. Слава Богу, екипът на министър Ананиев продължава по този път. Тези проверки са полезни. Дано прокуратурата да ги изпълни и довърши, заяви пък бившият заместник-здравен министър д-р Мирослав Ненков пред Нова телевизия.

 

От думите му стана ясно, че въпросният порочен модел има чадър по високите етажи на властта. 

Незаконните схеми в болниците – прости

 „Тези схеми не са сложни. Горе-долу интелигентен човек може да разплете цялата схема. Хората, които ги правят, са се самозабравили, защото през годините не са срещнали никаква съпротива. Те ги правят по един хамалски начин”, коментира д-р Ненков.

 

Той даде пример за модела „болница в болницата“: „Сключва се договор между директор на болница и инициатор на частно заведение. В договора пише, че частната структура например се нанася на втория етаж на болницата, ще ползва тока, топлата вода, апаратурата и цялото нейно обзавеждане, както и персонала, ще работи по най-скъпите клинични пътеки. За целта на болницата ще се плаща наем от 74,28 лева. 

 

Болницата пере чаршафите, осигурява понякога консумативите за тази паразитна структура от специално създадена за целта фирма“.

 

„Има двама директори на областни болници във Видин и в Русе, които удържаха на натиска да имат такива вътрешни структури. Не мога да си представя какво им е струвало в личен план това. Защото хората, които правят това, са абсолютно безкомпромисни. Натискът върху тези директори е много голям”, поясни д-р Ненков.

Схемаджиите с „болница в болницата“ – „с шапка“ 

 

Бившият заместник-министър на здравеопазването е категоричен, че лекарите, които работят в операционните, които се наемат за работа в тези частни медицински центрове, нямат вина. 

 

„Те са работници. Лекарите не са измамници. Има схемаджии. Има директори на болници, които се поддават на схемите. Има шепичка „лекари“, които правят тези неща. 
Не знам къде е шапката им, но я има“, допълни д-р Ненков.

 

Вижте подробности във видеото по-долу.

Коментари