Публикация

През май в Русе ще се проведе инициатива срещу затлъстяването при децата

През май в Русе ще се проведе инициатива срещу затлъстяването при децата

Инициативата „Здравословно и вкусно“ ще събере производители и вносители на здравословни храни, лекари и специалисти по хранене


Европейският ден за борба със затлъстяването - 19 май ще бъде отбелязан в град Русе с голямо събитие на площад „Свобода“. Инициативата с надслов „Здравословно и вкусно“ е част от кампанията „Здравето има значение“ в партньорство с издателство „Вдъхновения“ и Българо-румънския детски фонд.

 

Социалната кампания има мисия да привлече вниманието върху все по-изострящия се проблем със затлъстяването при децата на територията на страната. България е на 5-о място по затлъстяване сред подрастващите в Европа. Според официалните данни храната в училищата става по-добра. Събития за информираност за здравословно хранене се организират постоянно в различни градове на страната. Родителите все повече започват да обръщат внимание на качеството на храната, която се консумира в семейството. Все още обаче вредните храни са предпочитани от много деца. Според изследванията добавки като мононатриевия глутамат усилват вкуса на бързите закуски и всяка друга храна изглежда блудкава и скучна.

 

Деца и родители ще се съберат за инициативата „Здравословно и вкусно“ на 19 май в град Русе, за да може заедно да говорят за особеностите на вредната и на здравословната храна. Събитието е целодневно, а програмата включва семинарни модули с партньори на издателство „Вдъхновения“, сред които Деница Андонова – автор на популярната книга „Клетъчно хранене с Дени“, специалисти по здравословно хранене, както и спортни инициативи.

 

Специален гост ще бъде Боряна Герасимова - предприемач в сферата на персонализираната медицина  и лектор по теми, свързани с генетичните изследвания, здравната интелигентност и информирания избор в грижата за здравето.

 

Русенци и гости на града ще имат възможност за безплатно измерване на здравните си показатели със съдействието на Лаборатория „Здраве“ и на холистичния треньор д-р Ани Димитрова.

 

Food Revolution Day - ДЕН НА РЕВОЛЮЦИЯТА В ХРАНЕНЕТО 2018 е и акцентът на събитието. Детските работилници – част от световната инициатива организирана от Фондация „За храната“ - ще дадат възможност на десетки деца да се включат в инициативата. Мисията на организацията е популяризиране, обогатяване на познанията и изграждане на обществено разбиране и подкрепа за пълноценно, природосъобразно, здравословно и устойчиво хранене на всички нива: деца на възраст 0-18 г. и техните родители, пълнолетни граждани, учители, лекари, готвачи и други професионалисти с влияние върху общественото мнение, хранене и здраве.

 

Инициативата се провежда под патронажа на Община Русе и със съдействието на хипермаркет ЕДЕА – най-иновативния български хипермаркет.

 

Събитието във Facebook

 

За участие:

info@za-zdraveto.com

 

Медийни партньорства и комуникация:

+359 (0) 882373202

vkusno@za-zdraveto.com

Коментари