Публикация

Безплатни прегледи за профилактика на белодробните болести

Безплатни прегледи за профилактика на белодробните болести

Флуорографски изследвания на дихателната система на пушачи и пасивни пушачи в София


Столичната община и Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ (НАПББ) започват кампания за скринингово изследване на дихателната система на пушачи и пасивни пушачи.

 

Това информираха д-р София Ангелова, председател на НАПББ, и д-р Моника Чеус, директор на дирекция „Здравеопазване” на Столичната община.

Безплатните прегледи ще започнат на 10 май

Скринингът ще се провеждт два пъти в месеца до края на годината. Необходимо е предварително записване на час на тел.: 0700 10 126. 

 

В България белодробните болести са на първо място по разпространение

От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни. Това са ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. 

 

Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите), вече е на трето място в света като причина за смърт. Данните са от 2016 г. на Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, САЩ. 

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания в много страни. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима, посочи д-р Ангелова.

Тютюнопушенето - една от най-важните причини за белодробни заболявания

Един от методите за ранна диагностика на белодробните болести е флуорографията

Отчитайки значимостта на редовната профилактика за навременното откриване на болестта и провеждане на животоспасяващо лечение с цел превенция, Столичната община ще проведе скринингово флуорографско изследване на състоянието на дихателната система на жителите на София.

 

Предвижда се изследванията да се извършват от специалист по пневмология и фтизиатрия, с мобилен флурограф, който ще бъде разположен в двора на Втора МБАЛ.

 

От изследването в рамките за един ден ще бъдат обхванати около 35 души. 
 

Коментари