Публикация

Хранене и витамини по време на бременност

Хранене и витамини по време на бременност

„Огестан“ – най-необходимото при бременност и кърмене 


Д-р Ния Кирчева, акушер-гинеколог, Стара Загора:

Добре е да се знае, че по-често здрава и млада жена ражда здрави деца. Това означава, първо, да се съобразяваме с природата и навреме да се замислим за репродуктивните си планове - от 20 до максимум 30 години е оптималният срок. Второ, да не прекаляваме с нищо. Това означава да се храним балансирано, да се движим балансирано, да живеем разумно. Не подлежат на обсъждане вредните навици.

Храненето през бременността в никакъв случай не трябва да бъде „за двама“

Колкото калории е приемала бъдещата майка преди забременяването си, толкова трябва да приема и след това, със съвсем малки корекции в последния триместър. Бременните с наднормено тегло могат и трябва да редуцират дневния прием на калории след консултация с лекар-диетолог.

 

Бременната не трябва да се храни "за двама"

 

Най-полезните витамини преди и след забременяването

В начина на хранене трябва да се променят не дневните калории, а разнообразието и съставът. Има много важни за плода и майката микроелементи и витамини, които трябва да са в повишено количество още преди забременяването, когато двойката вече е взела решение за бебе. Едни от най-важните са фолиевата киселина, йодът, ненаситените мастни киселини. 

 

Такъв препарат, който аз използвам и от който съм с отлични впечатления, е „Огестан“.

 

Хранителна добавка, която съдържа само важните за бъдещата майка и бебето й вещества в началото на бременността, когато е и рискът от малформативно развитие - фолиева киселина, йод, витамин Д3, рибено масло, витамин Е.

Фолиева киселина - важна за правилното протичане на бременността

Фолиевата киселина е от най-голямо значение за правилното развитие на нервната система на плода, а преди забременяването и на гаметите (зрелите мъжки или женски полови клетки) на бъдещите родители. Витамин В9, както е известна още фолиевата киселина, е много важен фактор за правилното изграждане на веригите на ДНК. Затова е добре нейният прием да започне преди забременяването в дози от 400 микрограма и да продължи поне до края на 12-а гестационна седмица.

DHA за нормално развитие на мозъка на бебето

Докозахексаеновата киселина (DHA ) - омега-3 - полиненаситена мастна киселина, която заедно с омега-6 е в състава на рибеното масло. Поколения деца помнят малките червени перлички с мирис на риба, с които майките ни преследваха. DHA има ключова роля в изграждането на мозъка на бебето, на ретината, на всички мембрани в бързорастящия организъм. За майката е особено важен фактор за баланса на мастната обмяна. Трябва да се приема и в периода на кърменето, когато бързо се изчерпват възможностите на майчиния организъм.

 

 

 

Йодът - задължителният елемент 

Йодът е микроелемент от изключително важно значение за нормалното развитие на мозъка, на интелектуалното развитие на плода още от първите дни на зачатието. В този смисъл съвременната употреба на всякакви други освен морската обогатена с йод сол, е вредна мода. Нуждите на организма на майката и най-вече на бебето са значително завишени и затова той е задължителен елемент.

 

Витамин Е е най-силният антиоксидант, известен още като витамин на рамножението. Той е важен кофактор в синтеза на редица ензими, белтъците и нуклеиновите киселини.

 

Витамин Д3 е основен фактор за доброто изграждане и поддръжка на костната система, както и на имунната система на растящия организъм.

 

„Огестан“ трябва да се приема още от първия ден, когато е установена бременност, по една таблетка дневно минимум до 12-а гестационна седмица.

 

Преди тези срокове той е важна хранителна добавка в подготовката на майчиния организъм.

Коментари